Iniciativa voluntària

Un xarxa de guarderies catalanes llança un projecte 'online' per entretenir els nens durant el confinament

Les treballadores dels centres El Guirigall s'autogestionen a través de vídeos dirigits als més petits mentre ofereixen recolzament a les famílies

L'enfocament positiu i l'acompanyament als pares són la clau per suportar el Covid-19 dins de les llars

-FOTODELDIA- GRAF5339. MADRID, 11/03/2020.- Detalle de un perchero en una guardería de la calle Buganvilla de Madrid, este miércoles en el que los niños no han acudido al centro por la entrada en vigor de la decisión del Gobierno de la Comunidad de Madrid de suspender toda la actividad educativa durante 15 días, hasta el 26 de marzo, como una de las medidas extraordinarias adoptadas para evitar la expansión del coronavirus en la región. EFE/ Emilio Naranjo

-FOTODELDIA- GRAF5339. MADRID, 11/03/2020.- Detalle de un perchero en una guardería de la calle Buganvilla de Madrid, este miércoles en el que los niños no han acudido al centro por la entrada en vigor de la decisión del Gobierno de la Comunidad de Madrid de suspender toda la actividad educativa durante 15 días, hasta el 26 de marzo, como una de las medidas extraordinarias adoptadas para evitar la expansión del coronavirus en la región. EFE/ Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Xènia Homs

El conjunt d’educadores de la guarderia El Guirigall, amb centres a l’Hospitalet del Llobregat i Gavà, ha impulsat una proposta de recursos educatius a les xarxes per a nens d’entre zero i tres anys. Amb l’objectiu de donar recolzament a l’entreteniment en aquests temps de confinament, l’equip ha decidit llançar un canal de Youtube en què cada setmana s’incorporen noves propostes didàctiques, que reben una participació extraordinària de les famílies.

Les treballadores, que han sigut afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) a causa de la pandèmia del Covid-19, han impulsat de forma voluntària la iniciativa ‘Guirigall a casa’ en format de vídeos per ajudar les famílies a suportar millor la situació dins de les llars. El conjunt de recursos convida els nens a seguir un recorregut semblant al de l’escola amb activitats en anglès, tasques de desenvolupament sensorial, contes o cançons per no perdre el ritme d’evolució que seguien abans del confinament.

Assessorament a les famílies

D’altra banda, la direcció de l’escola infantil, en mans de les directores Teresa Cristóbal i Esther Ardanuy, ha ofert també atenció psicopedagògica de forma gratuïta als pares. Tot i que els petits han demostrat «ser uns campions» per adaptar-se a les circumstàncies, moltes famílies viuen amb incertesa i poden transmetre-la als nens, ha agregat Cristóbal, també psicopedagoda responsable del centre.

Els principals problemes amb què s’han trobat els pares amb nens en aquesta etapa d’edat han sigut la gestió d’espais per combinar el teletreball, les tasques domèstiques i la cura dels nens.

Recomanacions pedagògiques

Davant d’aquesta situació, segueix la directora, és important readaptar les rutines a casa entenent que els nens d’entre zero i tres anys no tenen hàbits adquirits i no són capaços de para atenció en una mateixa activitat durant més de 15 minuts. La seva recomanació, per tant, resideix en el fet que no és necessari fer activitats massa elaborades, sinó més aviat jocs simbòlics d’acompanyament dels pares mentre fan les seves tasques.

Així mateix Cristóbal remarca la importància d’explicar la situació actual als petits perquè entenguin, en la mesura que sigui possible i de manera positiva, en què consisteix el Covid-19, ja que «és quan no expliques el que passa fora quan més pors tenen».

Futur incert

Igual com moltes altres guarderies catalanes, El Guirigall tem per la seva continuïtat si no rep el recolzament de les administracions públiques. Si bé el Govern català ha assegurat que es farà finalment el pagament de les subvencions atorgades en el curs 2018-2019, que donaran un respir al centre, no se’n garanteix la supervivència.

Notícies relacionades

«El pitjor escenari seria no poder reobrir fins al setembre», ha declarat una de les encarregades de la gestió administrativa del centre, ja que les guarderies reinverteixen constantment en les seves instal·lacions i materials i no disposen de capital per sobreviure sense les quotes de les famílies. Així mateix, una altra de les preocupacions de l’escola és la previsió de la quantitat de nens que s’inscriuran al parvulari quan es torni a reobrir l’activitat presencial, una xifra ara per ara molt incerta.

De moment, El Guirigall continuarà proposant projectes per a l’entreteniment dels petits i, segons ha afirmat la directora, manté l’esperança de «tornar a estar com abans, encara que sigui amb altres mesures, perquè els nens continuaran sent nens».