PETICIÓ SINDICAL

El TSJC dona 24 hores per fer proves de Covid-19 als sanitaris

Urgeix a proveir de material de protecció, com ara bates i mascaretes, el personal d'ambulàncies

conductores-de-ambulancia-con-las-viseras-protectoras-que-fabrica-libreguard

conductores-de-ambulancia-con-las-viseras-protectoras-que-fabrica-libreguard

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat aquest dimarts a la Generalitat donar, en un termini de 24 horesmaterial de protecció contra el coronavirus a tots els empleats integrats en el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat).

La sala social estima les mesures cautelaríssimes demanades pel sindicat Usoc, i requereix la Generalitat a entregar «el material mínim imprescindible per garantir la salut i seguretat» al lloc de treball de tot el personal integrat al Siscat.

Els magistrats llisten en el seu requeriment el material que sol·licita el sindicat: bates impermeables, mascaretes FPP2 i FPP3, ulleres de protecció, guants, davantals i polaines, a més que es faci test de Covid-19 al personal, i detalla que en aquest cas el termini de 24 hores és per començar a fer les proves diagnòstiques al personal, principalment treballadors d’ambulàncies, de forma «compatible amb el manteniment de l’eficiència del servei», i a facilitar gels alcohòlics i productes de desinfecció per als vehicles.

Emergència social

La sala assegura ser conscient de l’«escassetat» d’aquests mitjans de protecció, però aclareix que no és de la seva competència «declarar la prioritat que les autoritats governatives han d’establir en ordre a distribuir els equips de protecció de les persones treballadores».

Per a la sala, està justificada l’adopció de mesures urgents en aquest cas, tenint en compte que el risc de contagi no només afecta el personal sanitari, sinó la «totalitat de la ciutadania que entrés en contacte amb les persones prestadores de servei essencial» si no tinguessin els equips de protecció individual necessaris. 

En l’argumentació, els magistrats remeten a acords similars que ha pres la mateixa sala, que ja ha adoptat mesures cautelaríssimes similars després de les peticions de Metges de Catalunya (el dimarts 31 de març), del sindicat de Mossos d’Esquadra Uspac (el dimecres 1 d’abril) i de la Trisindical de Mossos (el dimarts 6), i en tres ocasions per demandes vinculades al personal d’ambulàncies.

Rebutjat per a personal d’ambulàncies

Notícies relacionades

En canvi, divendres el TSJC va rebutjar per primera vegada requerir a la conselleria adoptar aquestes mesures davant d’una demanda sindical per a personal d’ambulàncies no contractat directament per la Generalitat.

Els magistrats també expressen en la interlocutòria, com han fet en acords anteriors, que són conscients de l’escassetat del material de protecció, si bé apunten: «No integra l’objecte d’aquesta resolució, ni de la nostra competència, declarar la prioritat que les autoritats governatives han d’establir en ordre a distribuir els equips de protecció de les persones treballadores».