REACTIVAR L'ECONOMIA

Andalusia demana obrir comerços en dues setmanes i bars i restaurants a finals de maig

El president andalús presenta la seva pròpia proposta de desescalada i retreu l'escàs marge per fer aportacions al pla nacional

46572762 59

46572762 59 / CRISTINA QUICLER (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Andalusia ja treballa en el seu propi calendari de desconfinament postcoronavirus, que traslladarà aquest dilluns al Ministeri de Sanitat per participar en el pla nacional, i contempla la tornada a la normalitat ben aviat de sectors econòmics fonamentals per a la regió. Així, es proposa l’obertura del comerç i les perruqueries des de l’11 de maig, una vegada que s’acabi la pròrroga actual del decret d’estat d’alarma. Una setmana després, el 18 de maig, es podrien tornar a fer funerals, però sense vetlles. Però la data clau és el 25 de maig, quan la comunitat més poblada del país considera que es podrien reobrir els bars i restaurants, tot i que sempre mantenint les mesures de seguretat personal.

Aquestes mesures, que seran detallades aquest dilluns pel comitè tècnic creat per la Junta d’Andalusia, estan subjectes que no hi hagi cap rebrot de la malaltia i els paràmetres actuals es mantinguin. Tot i que ja es comptabilitzen 1.145 de morts i més de 13.000 contagis acumulats, només queden 768 persones ingressades als hospitals de les vuit províncies, de les quals 195 continuen en estat crític a les ucis. I en les últimes 24 hores, cap malalt ha necessitat aquest tractament intensiu. Unes dades que porten al president Juanma Moreno a demanar que Andalusia sigui dels primers territoris a deixar enrere el confinament, segons ha repetit aquest diumenge després de la conferència dels presidents autonòmics.

Desescalada per províncies

Segons va detallar Moreno Bonilla després d’aquesta trobada, el president Pedro Sánchez ja té en el seu poder el document base, del que només «ens ha avançat que la unitat del desconfinament seran les províncies, no les comarques o els districtes sanitaris». Un plantejament que Andalusia considera injust ja que hi ha zones a Almeria i Huelva on no s’ha registrat cap contagi per coronavirus, però que no obstant haurien d’esperar per tornar a la normalitat perquè les mitjanes provincials són més altes. En total, va apuntar el president andalús, el 35% dels municipis andalusos (275 dels 786) estan lliures del coronavirus.

Així, tot i que en aquests moments les vuit províncies compleixen amb els criteris del Ministeri de Sanitat per autoritzar el desconfinament, com una taxa de contagi per sota d’1, l’índex de casos més baix per cada 100.000 habitants i la possibilitat de doblar el nombre de llits d’uci en cas de rebrot, «si volem ser més rigorosos, hi ha zones que suposen més risc i es podria plantejar un termini diferents per elles».

Sense marge de temps per a propostes

El president andalús també retreu que el Govern central no hagi acceptat la proposta d’Andalusia d’autoritzar un desconfinament «per sectors d’activitat». Moreno Bonilla va mostrar a més la seva desconfiança pel nivell d’implicació que els territoris tindran en el pla nacional de la desescalada, ja que han de traslladar les seves propostes aquest dilluns i el document final serà presentat un dia després. «No sabem si tindran en compte les nostres propostes, perquè el marge de maniobra és escàs», va lamentar.

En qualsevol cas, va assegurar que Andalusia ja treballa amb diferents escenaris «per províncies, per districtes sanitaris, per comarques o per municipis, com ens diguin». «Complim els requisits i sabem per on començar amb els criteris del comandament únic». Això sí, va assegurar que la comunitat afegirà un plus de seguretat «perquè el risc sigui el menor possible», incidint en qualsevol cas en què «no hi ha risc zero fins que no hi hagi una vacuna o una curació possible».

Notícies relacionades

La proposta andalusa posa l’accent en el teixit productiu andalús, basat en les pimes i el turisme, assumint en qualsevol cas que les condicions seran diferents de les que hi havia a l’inici de la crisi, com un aforament més reduït, noves normes d’higiene i protocols de desinfecció i autoprotecció. Andalusia demanarà autorització per reprendre les celebracions religioses ja el cap de setmana que ve, a les quals seguirien les perruqueries i els centres d’estètica personal o el comerç en general, l’11 de maig. El 15 es podrien començar a fer els funerals, tot i que sense vetlles, i des del 25 de maig es podria tornar a obrir els bars i restaurants, sempre guardant les distàncies de seguretat.

Aforaments limitats a les platges

El turisme és l’altre sector que preocupa el president andalús, ja que representa el 14% del PIB autonòmic i el 16% de l’ocupació. Moreno Bonilla va revelar que Sánchez ja assumeix la necessitat d’aprovar un pla nacional de rescat per al sector, «i ens ha dit que pensaran en la planificació de l’estiu a les zones de costa». En aquest sentit, el president andalús reconeix que la reobertura i l’ús de les platges encara haurà de ser estudiat en profunditat, ja que «algunes no es podran obrir per tenir un escàs aforament, i d’altres ho podran fer amb una distància mínima entre les tovalloles i les hamaques». En qualsevol cas, va avançar, tindran un aforament limitat i vigilància per part de les Forces de Seguretat per garantir aquest distanciament entre els usuaris.