consells d'un expert

«Si un nen es vol quedar a casa no passa res»

El pediatre de l'Hospital de la Vall d'Hebron Pere Soler recomana als pares que es prenguin el permís per sortir amb els menors al carrer com una «opció més»

L'expert assegura que, si tenen espai per entretenir-se i moure's a casa seva, la seva salut no es ressent

nios

nios

3
Es llegeix en minuts
Efe

Si un nen es vol quedar a casa, on té espai per entretenir-se i moure’s, no passa res quant a la seva salut i no ha de sortir al carrer com una obligació, assegura el pediatre de l’Hospital de la Vall d’Hebron Pere Soler. En declaracions a Efe, Pere Soler recomana als pares i mares que vegin la pròxima sortida dels nens al carrer després de més d’un mes de confinament decretat en l’estat d’alarma per combatre el coronavirus com una possibilitat i no com un deure.

Un nen tindrà la necessitat de sortir en funció del lloc on viu, de si el pis és petit i no té sortida a l’exterior, amb espai per entretenir-se o si els seus pares li poden dedicar temps, opina el també responsable i coordinador de malalties infeccioses i immunologia pediàtrica de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Distància de dos metres respecte a les altres persones

«La mesura de protecció més prudent és la distància amb altres persones, i la decisió de sortir o no s’ha de relativitzar com una opció més», ha indicat el pediatre, que diu que hi ha molts nens que estan encantats d’estar a casa i passar més temps amb els seus pares. Soler veu la sortida a passejar amb el pare o la mare «com un component terapèutic familiar», el fet d’estar junts i recuperar una certa normalitat que encara trigarà mesos a ser normal del tot.

El Govern central ha informat que els menors de 14 anys podran sortir al carrer acompanyats per un adult per córrer, saltar i fer exercici, però sense allunyar-se més d’un quilòmetre de casa. Així, des d’aquest diumenge, els menors de 14 anys podran deixar casa seva, entre les 9.00 i les 21.00 hores, per fer un tomb pel carrer, segons les instruccions del Govern espanyol.

El pla de la Generalitat

Aquesta àmplia franja horària de sortida, que inclou gairebé tot el dia, contrasta amb el pla dissenyat per la Generalitat, que estableix que els nens i adolescents puguin sortir en tres horaris: de 12.00 a 14.00 hores les famílies amb nens de fins a 6 anys; de 16.00 a 18.00 hores els que tenen menors de 6 a 16 anys, i de 18.00 a 20.00 hores els joves majors de 16 anys, que podrien sortir sense un adult, però sota la responsabilitat del seu tutor o progenitor.

Aquestes franges són necessàries, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè la mobilitat dels nens es faci amb la màxima seguretat, evitant les hores d’entrades i sortides de la feina. El Govern també discrepa en el tema de les mascaretes, ja que el departament de Salut recomana que els majors de 3 anys la portin pel carrer.

Pocs nens malalts per Covid-19

Soler recorda que hi ha hagut molt pocs casos de nens malalts per Covid-19 i que al seu hospital n’han arribat 24 i cap ha mort, «per sort per a tothom, pares, metges i societat en general».

Notícies relacionades

Diversos estudis preliminars efectuats a Itàlia, Alemanya i França indiquen que els nens tenen una menor capacitat transmissora del coronavirus, a diferència del que sol passar amb altres malalties víriques, com la grip. Aquests estudis, que s’hauran d’ampliar i completar en els pròxims mesos, ha precisat el pediatre, trenquen amb la idea que els nens poden ser els grans contagiadors d’aquesta malaltia.

Reflexionar sobre el model de residències de gent gran

Per contra, els grans afectats d’aquesta pandèmia a Espanya són les persones grans, amb les quals el coronavirus s’ha acarnissat, cosa que ens hauria de portar «a reflexionar sobre com estem cuidant els nostres avis i si el model de residència actual és el més adequat», opina Soler.