CAS PARTICULAR

Centres de menors tutelats demanen que es pugui sortir amb més de 3 nens: «No podem estar 4 hores fora»

Fonts governamentals asseguren que l'ordre que es publicarà aquest dissabte contindrà un punt dedicat als menors internats

zentauroepp10904371 soc menores200424203520

zentauroepp10904371 soc menores200424203520

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els centres de menors tutelats esperen la publicació en el ‘BOE’ de l’ordre del ministre de Sanitat en la qual es concretarà el permís perquè els menors de fins a 14 anys puguin sortir a fer un tomb al carrer, a partir d’aquest diumenge, enmig de l’estat d’alarma pel coronavirus. Aquests centres demanen poder sortir amb més de tres nens, perquè si no haurien de sortir en diversos torns, passar al final quatre hores al carrer i trencar la dinàmica de la llar.

Fonts governamentals han informat a Europa Press que l’ordre que es publicarà aquest dissabte contindrà un punt dedicat a la sortida al carrer dels menors que viuen en aquests centres.

«Si tens 10 nens de menys de 14 anys i en poden sortir tres, has de tenir una persona adulta que vagi sortint tres o quatre vegades al dia. No es pot estar quatre hores al carrer. Distorsiona la dinàmica de qualsevol família. La norma no pot ser més perjudicial que beneficiosa», ha recalcat el coordinador del Centre San Aníbal de Burela (Lugo), Jesús Iglesias, que també és vicepresident de l’Associació Gallega de Centres de Menors.

Per això, demana que en l’ordre de Sanitat s’inclogui una «excepció» per als centres de menors tutelats i proposen que dos educadors puguin sortir a passejar amb sis nens junts, sempre mantenint les mesures de distanciament social i d’higiene.

En tot cas, Jesús Iglesias reconeix que en els centres de menors de Galícia els xavals són «uns privilegiats» perquè compten amb instal·lacions exteriors. Per exemple, en el centre que ell coordina, el Centre San Aníbal, de Las Hijas del Divino Zel (Rogacionistas), compten amb una zona exterior de 250 metres quadrats per als 10 nois i noies que hi conviuen.

Estada prorrogada per als que en compleixen 18

Elena, de 18 anys, és una de les joves que resideix en aquest centre. Quan va complir al febrer la majoria d’edat, va decidir prorrogar la seva estada i passar el confinament en el centre. Segons explica Jesús Iglesias, a tots els joves que estan complint la majoria d’edat en aquests moments se’ls està prorrogant l’estada. Només a Galícia, segons precisa, uns 150 xavals han complert o compliran 18 anys en el confinament.

«Ho portem una mica com tothom, clarament, estem tots una mica atabalats per no sortir al carrer però estic molt agraïda perquè tinc molts més avantatges que qualsevol, tenim una pista gran on podem jugar al bàsquet i al futbol, i tinc més companys, jo soc una d’afortunada», assegura Elena.

800 de menors tutelats a Galícia

A Galícia hi ha uns 800 de menors tutelats en centres. En tota la comunitat hi ha hagut dos casos confirmats amb coronavirus en centres de menors.

Quant a les edats dels menors tutelats, Iglesias precisa que el 90% tenen a partir de 12 anys perquè els nens petits solen estar en els centres un temps molt curt i se’ls busca una alternativa amb famílies d’acollida. En el Centre San Aníbal, tots tenen entre 16 i 18 anys, excepte un de 10 anys, i conviuen amb set educadors i dos cuidadors.

Maduresa en el confinament

Tots ells, segons afirma Iglesias, estan vivint la situació de confinament «amb moltíssima maduresa» i «sense cap conflicte». «Si fa uns mesos ens expliquen que els xavals estarien 40 dies sense cap tipus de sortida, no ens ho creiem. Ells són conscients de la realitat, se’ls ha informat des del principi, parlen amb casa seva, els seus entorns», comenta.

Precisament, una de les coses que pitjor porten és no poder veure els seus familiars o amics, que abans veien els caps de setmana. «Quan va sortir la notícia, em vaig posar molt trista perquè no podria veure la meva mare en un temps, vaig decidir quedar-me en el centre perquè aquí es prenen moltes mesures i em sento més protegida», explica Elena, que és col·lectiu de risc perquè està trasplantada de ronyó.

Preocupats pel seu futur professional

La jove està estudiant un cicle de Formació Professional en Hostaleria i ara hauria d’estar fent pràctiques però no és possible per la crisi sanitària. Tot i que el dia de demà es veu de cuinera, tampoc descarta altres sectors i, per això, assegura que «quan acabi tot això» li agradaria fer un cicle de Perruqueria.

També preocupa el futur professional a l’Eric, de 16 anys, que es va traslladar al Centre San Aníbal el mes de gener passat, poc abans d’arribar la pandèmia. «Des del que va ocórrer a la Xina, no et creguis, ja m’esperava que passaria alguna cosa així», afirma. Ara s’han interromput les pràctiques del cicle mitjà de Mecanització que estudia i sent incertesa. «Seguim amb la part teòrica, però gairebé tot és pràctica, al taller. Em preocupa el futur perquè el meu objectiu era passar a un cicle superior però no sé quant temps durarà això», expressa.

Excepció per als menors de 15 a 17 anys

Notícies relacionades

En el seu cas, al tenir 16 anys, Eric quedaria exclòs de la norma que entrarà en vigor el pròxim diumenge per la qual els menors de fins a 14 anys poden sortir a fer un tomb. El Govern va indicar que els de 15 a 17 anys ja podien sortir al carrer durant l’estat d’alarma a fer alguna de les activitats permeses al reial decret, com anar a buscar el pa, el diari, a comprar al supermercat o a la farmàcia. Però els nens tutelats en centres d’acollida no surten a fer aquestes tasques, per precaució, ja que els educadors han de protegir-los.

Per això, Jesús Iglesias demana que si els passejos poden ser grupals, puguin portar també els de 14 a 18 anys, una cosa amb què coincideix Eric. «¿Per què no els més grans de 14?», es pregunta. En tot cas, el que sí que reclama aquest jove és que es permeti als menors tutelats en centres visitar els seus familiars durant l’estat d’alarma, ja que des que va començar la tancada només els poden veure per videoconferència o parlar amb ells per whatsapp.