conseqüència de l'estat d'alarma

Les propostes de multa tripliquen en 40 dies les que es van imposar en tot el 2018 amb la 'llei mordassa'

Les sancions es multiplicarien per més de 50 si es comparessin amb les 13.400 infraccions pel delicte de desobediència de l'article 36.6

GRAF3613. PALMA DE MALLORCA, 21/04/2020.- La Policia detiene este martes en la Plaza España a un hombre que no cumplía el confinamiento decretado en el estado de alarma para frenar el avance del coronavirus. EFE/ Cati Cladera

GRAF3613. PALMA DE MALLORCA, 21/04/2020.- La Policia detiene este martes en la Plaza España a un hombre que no cumplía el confinamiento decretado en el estado de alarma para frenar el avance del coronavirus. EFE/ Cati Cladera / CATI CLADERA (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les més de 700.000 propostes de sanció que han tramitat les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat per l’incompliment de l’estat d’alarma decretat pel coronavirus tripliquen en 40 dies ja el total d’infraccions registrades pel Ministeri de l’Interior en tot el 2018, quan es van elevar a 249.665 actes en aplicació de la llei 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda com a ‘llei mordassa’. Les sancions per incomplir les limitacions de moviments es multiplicarien per més de 50 si el que es compara són les 13.413 multes registrades pel delicte de desobediència de l’article 36.6 l’any 2018.

Segons les dades que difon diàriament el Ministeri de l’Interior, en 40 dies amb l’estat d’alarma en vigor s’han proposat 726.397 sancions contra ciutadans –en alguns casos reincidents– que van incomplir les limitacions de llibertat de circulació establert a l’article 7 del reial decret de l’estat d’alarma. A més, s’han practicat 6.507 detencions fins al 23 d’abril.

Compliment generalitzat

El Govern i els comandaments policials que formen part del comitè tècnic de seguiment del coronavirus destaquen en cada compareixença pública, no obstant, que la gran majoria d’espanyols compleixen les limitacions de moviments, anteposant la normalitat generalitzada als episodis protagonitzats per «insolidaris» o als delictes comuns.

En tot el 2018, l’últim any amb dades consolidades al Portal de Criminalitat del Ministeri de l’Interior, es van tramitar 249.665 propostes de sanció amb la ‘llei mordassa’, una norma que va aprovar el 2015 el PP entre fortes crítiques de l’oposició i que el Govern de coalició del PSOE i Unides Podem ha promès derogar. Aquesta dada inclou el total d’infraccions, és a dir, les de seguretat ciutadana però també els fets relacionats amb drogues o amb armes i explosius.

Entre 601 i 30.000 euros

Tot i que no disposen de dades exactes perquè els expedients de sanció en aplicació d’un determinat article de la ‘llei mordassa’ es tramita des de les delegacions del Govern, fonts d’Interior consultades per Europa Press han assenyalat que la majoria de multes s’estan tramitant a través de l’article 36.6 de l’esmentada llei, és a dir, el que regula dins de les infraccions greus –amb multes d’entre 601 i 30.000 euros– les sancions per desobediència o resistència a l’autoritat.

D’acord amb les dades del Portal de Criminalitat, en tot el 2018 es van tramitar 48.922 multes per infraccions de fets relacionats amb la seguretat ciutadana. D’aquests, 13.413 van ser en aplicació de l’article 36.6. És a dir, si s’haguessin tramitat amb aquest mateix article de la ‘llei mordassa’ les més de 700.000 multes elevades per tots els cossos policials a Espanya sota l’estat d’alarma caldria multiplicar per més de 50 la dada acumulada de tot l’any.

281.000 propostes de sanció de policies locals 

Fins al 23 d’abril, les policies locals han fet més de 281.000 propostes de sanció per incompliment de l’estat d’alarma. La segueixen la Guàrdia Civil, amb gairebé 200.000 i la Policia Nacional, amb 181.000 multes. Els Mossos d’Esquadra han proposat més de 53.000 multes i l’Ertzaintza, 8.500. La Policia Canària, per la seva banda, n’ha tramitat gairebé 600.

Dijous passat, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va defensar al Congrés la ‘llei mordassa’ com la idònia en l’estat d’alarma malgrat els dubtes de l’Advocacia General de l’Estat, que entén que fa falta una advertència expressa d’un agent.

Investigació del Defensor del Poble

El Defensor del Poble també ha obert una investigació per comprovar si hi ha excessos en la política de multes. Els portaveus de partits polítics com el PNB, ERC i Bildu van plantejar aquesta hipòtesi en la Comissió d’Interior que es va celebrar dijous, augurant, a més, una allau de recursos.

Però Grande-Marlaska va defensar l’actuació dels policies recordant que el reial decret de l’estat d’alarma el que li diu al ciutadà és el següent: «Vostè només pot sortir per a això». «Si l’agent veu algú que està en una barbacoa, diguin-me, ¿què li ha de dir?», es va preguntar per justificar les multes, tot i que també va deixar entreveure que els expedients administratius després obren la possibilitat del recurs. «No per a totes –va dir sobre les actes dels policies– hi ha d’haver una proposta de sanció, oblidem-ho; perquè igual el relat d’un dels agents no és correcte, no ho ha fet correctament o no hi ha un contingut o qualsevol altra circumstància».

El Govern serà «diligent» per tramitar les propostes de sanció

Grande-Marlaska va prometre fa dies que serien «diligents» per tramitar les propostes de sanció. El seu departament va enviar la setmana passada una comunicació a les delegacions del Govern per orientar i graduar la incoació de multes, amb un quadro de supòsits en el qual oscil·laven càstigs entre els 601 i els 10.400 euros. El total d’infraccions el 2018 es va traduir en 149 milions d’euros, dels quals vuit milions van derivar de l’aplicació de l’article 36.6.

Notícies relacionades

Segons aquest quadro, l’infractor sota l’estat d’alarma pot enfrontar-se a una multa per la seva «actitud inapropiada» de 2.000 euros si hi ha «menyspreu» a l’agent o 3.000 euros si hi ha «intimidació, quan no constitueixi infracció penal», ja que al marge de la via administrativa també es pot recórrer al Codi Penal.

1.500 euros per desplaçament a segones residències

Aquest menyspreu s’eleva encara més, fins a 10.400 euros, en el cas que l’infractor mostri «violència o amenaça», la mateixa quantitat que si algú «organitza o participa en activitats en comú, festejos o celebracions», sempre que hi hagi «nivell de risc elevat en virtut del nombre de persones, circumstàncies i proximitat». El desplaçament no autoritzat a segones residències, per exemple, també pot comportar multa de 1.500 euros.