Lluitar amb ànim contra Covid-19

L'Unicef regrava la cançó «més alegre del món» per vèncer el coronavirus

L'ambaixadora de bona voluntat Angélique Kidjo reversiona 'Pata Pata' de Miriam Makeba per infondre esperança en la batalla contra la pandèmia

La composició modificada inclou estrofes com «¡És hora d'asseure's!, de no tocar-se. Queda't a casa i espera. Hem de rentar-nos les mans, així que no toca toca»

zentauroepp49280654 ebola congo190801101649

zentauroepp49280654 ebola congo190801101649 / PAMELA TULIZO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’ambaixadora de bona voluntat d’Unicef Angélique Kidjo ha regravat la cançó ’Pata Pata’ de Miriam Makeba, qualificada com «la més desafiantment alegre del món», per difondre «informació i esperança» contra el coronavirus.

L’Unicef, que llançarà la cançó aquest dijous, ha especificat que no se n’han alterat ni els acords ni les síl·labestot i que sí la lletra, i que el llançament es produeix amb «absolut compliment» dels drets d’autor. Fa més de 50 anys que la cançó es va convertir en un èxit internacional.

«Pata Pata» significa, literalment, «Toca, toca» en xosa. La versió modificada cantada per Kidjo inclou estrofes com «¡És hora d’asseure’s!, de no tocar-se. Queda’t a casa i espera. Hem de rentar-nos les mans, així que no ‘toca stoca’ [...] No et toquis la cara i mantingues la distància, sisplau».

D’altra banda, la cançó té un significat especial per a Kidjo, l’amic del qual, la icona de l’afro jazz Manu Dibango, va morir a principis d’aquest mes de coronavirus.

«El Manu em va inspirar. La Miriam em va inspirar. I ‘Pata Pata’ em va donar esperança», ha assegurat Kidjo. «Tots coneixem el que s’ha de fer, però també sabem quant pateixen les comunitats. ’Pata Pata’ sempre ha estat allà per a les persones en moments de lluita. Espero que hi estigui una vegada més. I espero que, des del nostre confinament, puguem tornar-la a ballar», ha agregat.

Aquesta nova versió de ‘Pata Pata’ serà d’ús lliure i l’Unicef ha animat el públic a enviar vídeos d’ells mateixos ballant-la i etiquetant el perfil de l’Unicef Àfrica a les xarxes socials Tik Tok i Instagram amb les etiquetes ‘nopatapata’ i ‘healthyathome’.

Els millors s’inclouran en un vídeo musical que es llançarà a mitjans de maig. Anomenada ‘Mama Africa’, Miriam Makeba va ser una cantant i compositora sud-africana, així com ambaixadora de bona voluntat de les Nacions Unides, que va treballar per l’erradicació de la fam, el VIH i la violència domèstica.

Notícies relacionades

També va ser activista pels drets civils. A més, Makeba va ser una de les primeres músiques africanes a rebre el reconeixement mundial, guanyant un Grammy el 1965 i actuant per tot el món, des de Johannesburg a Nova York, passant per Lagos o Londres. Així mateix, va ser amiga i mentora de Kidjo.