interessant tesi

Científics francesos comproven si la nicotina frena el coronavirus

Es posa en marxa un estudi a París després d'haver comprovat la poca incidència de la pandèmia entre els fumadors

zentauroepp5241640 a student smokes a cigarette in a cafe in paris  tuesday oct200423124421

zentauroepp5241640 a student smokes a cigarette in a cafe in paris tuesday oct200423124421 / FRANCOIS MORI

2
Es llegeix en minuts

Un grup de científics francesos intenta comprovar si la nicotina podria tenir efectes preventius en el coronavirus després d’haver constatat en un estudi previ en un hospital parisenc que la majoria dels afectats per la malaltia eren no fumadors. El nou estudi, en el qual s’ha interessat el Ministeri de Sanitat, serà dut a terme a l’hospital de la Pitié Salpétrière pel seu equip de medicina interna i pel neurobiòleg Jean-Pierre Changeux, membre de l’Acadèmia francesa de les Ciències, segons publica aquest dimecres aquesta institució.

La seva indagació parteix d’una investigació prèvia en aquest mateix hospital, que, després d’haver detectat en altres anàlisis recents que hi havia una baixa proporció de fumadors entre els encomanats, com entre presoners o pacients de centres psiquiàtrics –amb més percentatge de fumadors que la mitjana–, va analitzar 480 pacients amb coronavirus.

Un 5% 

«Vam trobar que només hi ha un 5% de fumadors, percentatge molt baix. En resum, tenim un 80% menys de fumadors en els pacients amb Covid-19 que en la població general del mateix sexe i edat», ha indicat avui en l’emissora France Inter l’internista Zahir Amoura, un dels responsables de l’estudi.

Changeux, especialista en receptors nicotínics, planteja la possibilitat que la nicotina freni l’avenç del virus a l’evitar que penetri a les cèl·lules, fet que podria explicar el baix nombre de fumadors entre els pacients del coronavirus

. «Presumim que el receptor d’acetilcolina nicotínic exerceix un paper clau en la fisiopatologia de la infecció per Covid-19 i podria representar un objectiu per a la prevenció i el control de la infecció», destaca l’article publicat per l’Acadèmia de les Ciències.

Més hipòtesis 

Una altra hipòtesi, menys privilegiada, és que la nicotina redueixi, a més, l’excessiva resposta immunitària que es manifesta en els casos més greus de Covid-19. Fins ara, tant la hipòtesi de Changeux com les conclusions d’Amoura es basen en meres observacions, a les quals se suma la inquietud pels possibles resultats d’aquesta substància, altament addictiva.

Notícies relacionades

Per verificar-les, el seu assaig clínic distribuirà pròximament pedaços de nicotina amb dosis diferents a personal sanitari, de manera preventiva; a pacients hospitalitzats, per veure si els símptomes disminueixen, i a pacients en cures intensives, per veure si la inflamació es redueix. El ministre francès de Sanitat, Olivier Véran, ha indicat aquest dimecres al Senat que es tracta d’un estudi «interessant», però ha demanat precaució.

Morts per tabac

«Compte, això no vol dir que el tabac protegeix. El tabac mata i causa més de 70.000 morts a l’any. Però significa que hi ha una pista interessant, juntament amb altres pistes d’investigació clínica, que busca entendre per què en el mecanisme bioquímic la nicotina podria ser un marcador de resistència davant aquesta epidèmia», ha dit Véran. Ha insistit a demanar als ciutadans que no s’automediquin ni consumeixin nicotina i ha aclarit que en els estudis contra el coronavirus no tanquen cap porta, «ni tan sols aquesta, sobretot quan està dirigida per equips de gran solvència».