Sánchez anuncia un «alleujament» del confinament dels menors a partir del 27 d'abril

El cap de l'Executiu planteja prorrogar l'estat d'alarma fins al 9 de maig

Assegura que la tornada a la normalitat serà «lenta» i «complicada»

jmexposito53028264 madrid spain 04 04 2020 a handout photo made available 200405083908 / Spanish Government HANDOUT

jmexposito53028264 madrid  spain   04 04 2020   a handout photo made available 200405083908
zentauroepp53140741 coronavirus200416133730

/

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president Pedro Sánchez va tornar a aparèixer dissabte a la nit a les sales d'estar de tots els espanyols per donar-los una notícia agredolça: Espanya es prepara ja per iniciar el desconfinament lentament, però no serà senzill, ni homogeni ni irreversible. I a més el desitjat és que condueixi a poc a poc cap a una enyorada normalitat, sí, però que portarà davant l’adjectiu «nova». Perquè res tornarà a ser el mateix. Conviurem amb mascaretes, gels i «distància social». Les autoritats, i per tant els ciutadans, viuran a partir d’ara pendents de marcadors que advertiran de potencials nous repunts o estat del sistema sanitari per fer-li front. I, segons les xifres, s’anirà més enllà en el procés d’alliberament, s’afegiran o retiraran mesures o, fins i tot, es faran passos enrere. 

Tot això ho va dir Sánchez al mateix temps que confirmava que aquesta setmana, en el ple del Congrés de dimecres, demanarà de nou una pròrroga del’estat d’alarma, tot i que amb una mica menys de contundència del viscut fins al moment. Els primers que es beneficiaran del nou escenari seran, a partir del 27 d’abril, els nens, als quals per fi es permetrà sortir al carrer una estona cada dia, però amb condicions. ¿Quines? El cap de l’Executiu no va voler entrar en detalls.   

Model de marcadors

Va respondre a les preguntes de la premsa recalcant que això ho hauran de decidir, en els pròxims dies, els tècnics i experts, exactament els mateixos que han convençut el Govern que els més petits necessiten ja una mica d’aire. Tampoc va voler ser clar a l’hora de determinar què s’entén per «nen» per poder fer-se idea del nombre d’afectats per la iniciativa, tot i que va suggerir que la Llei de Salut serà tinguda molt en compte, que marca en els dotze anys el límit en què els infants són considerats com a tals.

A partir d’aquí, va voler posar èmfasi que gràcies al sobreesforç del sistema de salut i a la «resposta exemplar» dels espanyols s’ha aconseguit contenir el coronavirus, un assoliment, però encara insuficient. «Per tant hi haurà una desescalada cautelosa i progressiva [...]. S’han d’establir totes les bases per tenir totes les garanties i evitar retrocessos. Ens guiarem per un sistema de marcadors que ens diran, en cada moment i per territoris, com està el virus i com està el nostre sistema sanitari», va asseverar.

En aquest context va explicar Sánchez que a partir del maig s’aniran prenent decisions per abordar, entre tots i amb màxima seguretat, «els estralls d’una guerra sense bombes». I que  s’impulsarà, sempre amb assessorament dels especialistes, una desescalada asimètrica, advertint que ni tan sols respondrà als límits de comunitats autònomes o províncies. Tampoc en això va anar més enllà, però va donar una pista fonamental a l’incidir que els ajuntaments prendran un protagonisme clau en les següents setmanes. De fet, va repetir que és crucial prendre el que ve per davant com una «reconstrucció» d’Estat, en la qual totes les administracions, sense excepció, han de remar juntes. Cosa que inclou, va matisar, no voler anar per un camí independent a l’hora de fer estudis epidemiològics sobre qui té el virus o és immune, per exemple. «Cal tenir una fotografia de la pandèmia de país», va ressaltar el president. 

Notícies relacionades

 

Quatre pactes

Finalment, Sánchez va reiterar que toca que tots els partits s’afegeixin també a l’esmentat procés de reconstrucció, en al·lusió a Pablo Casado, del PP, amb qui conversarà dilluns. Va afegir que les seves propostes de pacte són quatre: enfortir la sanitat pública; reimpulsar l’economia; adoptar mesures socials i buscar una posició de defensa única a la UE.