pla per al govern

Mitjà proposa un carnet d'immunitat

L'epidemiòleg i el biòleg i informàtic Joel López adapten a Catalunya el model per al desconfinament preparat per a Andorra

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307

zentauroepp38192124 oriol mitja200411173307 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Efe

Oriol Mitjà, especialista en malalties infeccioses de l’Hospital Can Ruti (Badalona, Barcelona), que elabora un pla de desconfinament per al Govern, creu que el virus SARS-CoV-2 no podrà eliminar-se a curt termini i que hi haurà «brots recurrents durant els pròxims mesos», així que proposa fer proves ràpides massives serològiques per sang capil·lar amb una punxada al dit i crear un «certificat d’immunitat» per a les persones que hagin desenvolupat anticossos.

Així ho especifica en un esborrany d’un pla de «sortida coordinada del confinament», que, juntament amb el biòleg i informàtic andorrà Joel López, adapta a Catalunya el model preparat per a Andorra, el Govern de la qual també assessora.

«L’escenari de futur més probable és que la transmissió del SAR-CoV-2 (nCOV) no es pugui eliminar a curt termini i que s’originin brots recurrents durant els pròxims mesos», afirmen Mitjà i López en la seva proposta de control epidemiològic de la Covid-19, a què ha tingut accés l’agència Efe.

Segons aquests especialistes, el virus no es podrà erradicar aviat per la seva «gran transmissibilitat, període curt d’incubació i baixa proporció de població immunitzada (15 %)».

«Fins i tot si utilitzem mesures de control d’infecció eficaces, el més probable és que algun cas es pugui escapar al control epidemiològic. Només a mesura que hi hagi més gent protegida per haver passat la infecció i posteriorment per l’impacte de la vacunació, disminuirà el risc que hi hagi brots», diuen.

Desconfinament seqüencial

L’objectiu del document redactat a principis d’aquest mes per Mitjà i Joel és «valorar i proposar eines que permetin implementar les activitats de salut pública necessàries per controlar la infecció SARS-CoV-2 en la comunitat».

Proposen un «desconfinament seqüencial de persones en risc», avaluar la immunitat de la població, detectar precoçment els casos i contactes i adoptar mesures de «confinament ‘on/off’ focalitzades en zones calentes».

Mitjà i López adverteixen que dur a terme aquest pla requerirà la col·laboració dels sectors públic i privat i de la població en general, i dotar els serveis encarregats de malalties de declaració obligatòria (EDO) de prou personal (epidemiòlegs, infermeres, agents comunitaris de salut) «perquè, quan hi hagi un petit brot, sigui controlat i no degeneri en una epidèmia».

Quant al «desconfinament seqüencial de persones en risc», estableixen que primer podran sortir de casa «les persones més joves i sanes i comprovar que això no suposa un impacte sobre el sistema de salut». Planegen «mantenir les persones en risc i encara no infectades a casa més temps» i «esperar per obrir escoles i grans esdeveniments».

Així, seqüencien el desconfinament en sis fases: primer obrir negocis que no són bàsics; després obrir l’hostaleria; en tercer lloc deixar sortir persones de menys de 70 anys; després reobrir els centres escolars i educatius. Finalment les dues últimes mesures serien desconfinar persones majors de 70 anys, immunodeprimides i els seus convivents i, finalment, aixecar la restricció d’esdeveniments de més de 50 persones.

Per avaluar la immunitat de la població proposen fer proves ràpides massives serològiques per sang capil·lar amb una punxada al dit de la mà, amb un resultat que s’obté en 15 minuts, i oferir un «certificat d’immunitat», en format electrònic i en paper a aquells que ja tinguin anticossos per haver passat la infecció.

«Aquesta fase es podria dur a terme habilitant múltiples punts per fer la prova constituïts per un equip amb una persona qualificada per obtenir la mostra, fer i interpretar el resultat», afirmen els autors, que proposen que aquests llocs siguin farmàcies, ambulatoris, consultoris mèdics d’empreses i universitats.

Notícies relacionades

Finalment, aconsellen aplicar «controls sistemàtics als grups poblacionals amb més probabilitat de propagar el virus i als grups de risc» i fer proves ràpides d’antigen o PCR que tinguin símptomes.

També aposten per aplicacions de mòbil per monitorar casos i contactes i «recollir dades de mobilitat a través del GPS» i de contactes «a través de Bluetooth», de manera que el telèfon assenyali «el risc d’infectivitat de la persona i dels seus contactes mitjançant un codi de colors (verd, taronja, vermell)».