crisi global

El món pateix un nou repunt de contagis i morts pel coronavirus

L'OMS eleva a gairebé dos milions la xifra d'afectats i a prop de 131.000 el nombre de morts

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120 / LLUIS GENE

7
Es llegeix en minuts

El coronavirus assesta aquesta jornada un altre dur cop al món, amb un repunt de casos nous i defuncions que eleva a gairebé dos milions la xifra d’afectats i a prop de 131.000 el nombre de morts. Conforme a les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), hi ha 80.000 contagis nous, fins a totalitzar 1,99 milions (més de 535.000 de ja recuperats i 57.000 en estat greu o crític), i 7.800 morts en les últimes vint-i-quatre hores, fins als 130.885 en tot el planeta. 

Europa, el continent més afectat

Europa continua sent el continent més afectat del món amb 1,01 milions de casos i, després d’aquesta regió, apareixen Amèrica (707.000) i Àsia Oriental i el Pacífic (exclòs el Sud-est asiàtic), amb 125.000. I al capdavant de morts a Europa, Itàlia, només darrere dels EUA en àmbit mundial, tot i que avui constata un descens de les morts diàries, al comptabilitzar-se’n 525 en les últimes vint-i-quatre hores, fins a un total de 22.170. No obstant, aquesta tendència a la baixa es trenca pel que fa a nous casos, a l’augmentar en una jornada en gairebé 3.800, fins a acostar-se als 169.000 des de l’inici del brot. 

Precisament, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reconèixer aquest dijous que la UE deu a Itàlia una disculpa per no reaccionar a temps quan el coronavirus va posar aquest país en una situació d’urgència i, al principi, no va obtenir ajuda dels seus socis. 

Per la seva part, França va fregar aquest dijous els 18.000 morts per coronavirus, amb 17.920 morts, 753 més que el dia anterior, però va mantenir la tendència a la baixa en el nombre d’hospitalitzats i d’ingressats en unitats de cures intensives (uci). I el Regne Unit va informar que els morts per coronavirus només en hospitals arriben a 13.729 (amb un rècord de 861 defuncions un dia) i els casos confirmats superen els 103.000. Davant d’aquestes dades, s’estén almenys tres setmanes més el confinament obligatori en el Regne Unit, en un intent de frenar la propagació del Covid-19. 

A Espanya, on la corba d’expansió de la pandèmia manté la seva estabilització i fins i tot un descens, s’ha registrat avui un repunt en els contagis, amb 5.183 casos nous, la xifra més alta des del 9 d’abril, fins als 182.816 (2,9 % més un dia). 

Els morts a Espanya amb coronavirus ascendeixen a 19.130 (551 en les últimes vint-i-quatre hores), mentre que un 40,9 per cent dels casos (gairebé 75.000) ja han sigut donats d’alta. 

Setmanes crítiques

A Europa hi ha cinc dels països amb més casos (Espanya, Itàlia, França, Alemanya i Regne Unit, per aquest ordre), només superats pels Estats Units, amb més de 100.000 contagis dins de les seves fronteres. 

I ara, quan molts països del continent es preparen per a un alleujament del confinament davant de la pandèmia, l’OMS alerta que «les pròximes setmanes seran crítiques per a Europa», per la qual cosa «és imperatiu no abaixar la guàrdia». 

A més, cada país haurà de veure si reuneix els punts fixats per l’OMS per a aquesta desescalada: garanties que els contagis estan sota control, el sistema sanitari pot afrontar l’esmentada transició, està minimitzat el risc de rebrots, s’han pres mesures preventives en escoles i centres de treball, hi ha una gestió adequada de possibles casos importats i l’opinió pública està ben informada. 

L’OMS constata situacions dispars a Europa: mentre que en alguns dels països més afectats es registra certa millora de la situació (Espanya, Itàlia, França o Alemanya), en d’altres no descendeixen els contagis o fins i tot hi ha repunts, com el Regne Unit, Turquia, Ucraïna, Rússia i Bielorússia. 

De fet, el coronavirus ha portat avui el president de Rússia, Vladímir Putin, a ajornar la gran desfilada del 75 aniversari de la victòria sobre l’Alemanya nazi, que pretenia congregar els principals líders mundials el 9 de maig a la plaça Roja de Moscou. 

Per la seva part, Portugal –amb 629 de morts (30 en les últimes vint-i-quatre hores) i més de 18.800 contagis (un augment de 750 en un dia)- ha renovat l’estat d’emergència, que en aquesta fase estarà vigent fins al 2 de maig i preveu una flexibilització progressiva de les restriccions imposades pel coronavirus. 

Preocupació per l’Àfrica 

El país més fuetejat actualment pel coronavirus és els Estats Units, amb uns 640.000 contagis confirmats i una mica més de 30.000 morts, en especial l’estat de Nova York, però moltes de les nacions especialment vulnerables davant d’una situació de pandèmia com l’actual són a l’Àfrica. 

Aquest continent de 1.200 milions d’habitants no és de moment dels més afectats pel coronavirus (17.400 contagis i 913 morts en 52 dels seus 54 Estats), però els experts adverteixen d’un increment de les infeccions. 

Segons la Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a l’Àfrica (UNECA), «més de 300.000 africans» podrien morir per Covid-19 en un continent on el 56% de la població urbana es concentra en barris marginals o vivendes informals i només el 34% de les llars té accés a instal·lacions bàsiques per rentar-se les mans. Al capdavant dels contagis hi ha Sud-àfrica, Egipte (2.505), Algèria (2.160), el Marroc (2.024) i el Camerun (848). 

Davant de les dimensions que la pandèmia pot tenir als països més pobres del planeta, l’OMS va admetre que el distanciament físic en aquests llocs és «gairebé impossible» i va demanar cautela a l’hora de decretar confinaments perquè «milions de persones al món han de treballar cada dia per poder posar un plat a la taula i no poden estar a casa un llarg període de temps sense assistència». 

A més, segons les Nacions Unides, centenars de milers de nens a tot el món podrien morir aquest any com a conseqüència indirecta de la pandèmia del coronavirus, amb el tancament de les escoles, la saturació d’hospitals i clíniques i la recessió causada per aquesta crisi com grans amenaces per als menors. 

Mentrestant a la Xina, on va sorgir el coronavirus, s’estabilitzen en gairebé 50 els nous contagis diagnosticats, majoritàriament de persones procedents de l’exterior, els anomenats casos «importats». 

El Japó, per la seva part, ha ampliat l’estat d’alerta sanitària a tot el país per provar de contenir la propagació del coronavirus, els casos del qual superen ja els 9.000 i hi ha 192 de morts. Amèrica, per la seva part, continua sumant infectats amb els Estats Units al capdavant i, després d’aquest, el Brasil, amb més de 1.700 morts i 28.000 casos. 

Contínues peticions d’ajuda financera 

Davant del Covid-19, més de la meitat dels 189 països membres del Fons Monetari Internacional (FMI) han sol·licitat ja assistència financera i s’espera que per a finals d’abril el Directori Executiu de l’organisme aprovi programes d’assistència. 

Per a la directora de l’FMI, Kristalina Georgieva, «el problema és gegant, hem de moure’ns amb rapidesa. És una emergència com cap altra». 

Però els Estats Units han expressat el seu rebuig de la creació de nova liquiditat per part de l’FMI amb l’emissió de nous drets especials de gir (DEG), la seva moneda nominal, per considerar que no és una «eina efectiva» davant de la pandèmia. 

Per la seva part, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va assegurar que el Consell de Govern està «preparat per augmentar» la mida dels seus programes de compra de deute i per ajustar la seva composició, tant com sigui necessari i durant el temps necessari. 

També el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar que redueix les exigències de capital als bancs per risc de mercat de forma temporal, a causa dels «nivells extraordinaris de volatilitat en els mercats financers des de l’esclat del coronavirus». 

Notícies relacionades

El sector energètic es veu així mateix molt afectat pel coronavirus i, segons l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), el món consumirà aquest any una mitjana de 92,82 milions de barrils de cru al dia (mbd), un 6,8% menys que el 2019, amb especial incidència en el primer trimestre a la Xina i en el segon trimestre en el grup de països més industrialitzats. 

I l’única notícia positiva de la crisi del coronavirus la dona el medi ambient: la contaminació atmosfèrica en algunes de les grans ciutats europees ha caigut entre un 45 i fins a més del 50% l’últim mes, en vista dels mesuraments del satèl·lit europeu Sentinel-Sentinel-5P. 

Temes:

OMS Coronavirus