Prop de 74 milions de persones als països àrabs, en risc per la falta d'accés a lavabos

La Comissió Econòmica i Social de les Nacions Unides per a l'Àsia Occidental alerta que hi ha un subministrament insuficient d'aigua a través de canonades a 10 dels 22 països àrabs

zentauroepp53100101 palestinian children fill plastic bottles with water at a re200415170404

zentauroepp53100101 palestinian children fill plastic bottles with water at a re200415170404 / MAHMUD HAMS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Al voltant de 74 milions de persones que viuen en països àrabs es troben en risc de contreure el coronavirus a causa de la falta d’accés a lavabos i serveis, segons han alertat aquest dimecres les Nacions Unides.

La Comissió Econòmica i Social de les Nacions Unides per a l’Àsia Occidental (ESCWA) ha recordat la importància del rentat de mans amb aigua i sabó per a la prevenció de la propagació del virus i ha lamentat que «aquest simple acte és difícil» a la regió a causa de la falta d’aquestes instal·lacions.

Així, ha indicat que la demanda d’aigua per al rentat de mans augmentarà entre 9 i 12 litres per persona i dia, i a això s’hi ha de sumar l’increment de l’ús d’aigua per a rentat de roba i aliments. «La situació es veu exacerbada pel subministrament insuficient d’aigua a través de canonades a 10 dels 22 països àrabs», ha advertit.

L’ESCWA ha incidit, a més, que al voltant de 87 milions de persones a la regió no tenen accés a una font d’aigua potable a les seves vivendes, cosa que «les exposa a un risc més gran de contagi, ja que es veuen forçades a recollir aigua diàriament de fonts públiques».

En aquest sentit, la secretària executiva de l’ESCWA, Rola Dashti, ha destacat que «és urgent garantir l’accés a aigua potable i serveis d’higiene a tothom a tot arreu».

Dashti ha manifestat que això «no ha de tenir cost per a aquells que no s’ho poden permetre, amb l’objectiu d’evitar una propagació més gran del coronavirus».

No utilitzar l’aigua «com a arma de guerra»

D’altra banda, ha explicat que els refugiats i les persones que viuen en zones en conflicte o sota ocupació es troben en una situació especialment difícil, i ha agregat que 26 milions de refugiats i desplaçats interns a la regió estan en risc per la falta d’aigua i instal·lacions d’higiene.

Així, ha destacat la situació a la Franja de Gaza, una de les zones més densament poblades del món, i ha afirmat que a l’enclavament palestí «només una de cada 10 vivendes tenen accés a aigua potable».

Notícies relacionades

«L’accés a l’aigua no ha de ser utilitzat com una arma de guerra», ha dit Dashti, que ha reiterat la crida a una treva humanitària per aconseguir la pau a tota la regió.

Els estats membres de l’ESCWA són l’Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte, els Emirats Àrabs Units (EAU), l’Iraq, Jordània, Kuwait, el Líban, Líbia, Mauritània, el Marroc, Oman, Palestina, Qatar, Síria, Sudan, Tunísia i el Iemen.