recomanació d'ús de mascaretes

El transport públic es reforçarà en les hores punta a partir de dilluns

Cada comunitat té la possibilitat d'ajustar els horaris i les freqüències i després comunicar-ho al Ministeri

zentauroepp52982910 metro200410174443

zentauroepp52982910 metro200410174443 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La secretària general de Transports i Mobilitat, María José Rallo, ha anunciat que es reforçaran els serveis de transport públic en les hores de més afluència a partir d’aquest dilluns, coincidint amb la reactivació de l’activitat econòmica no essencial.

Així ho ha indicat durant la roda de premsa telemàtica del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus, en què ha assenyalat que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana s’està coordinant amb totes les comunitats autònomes per col·laborar i coordinar aquest ajustament d’horaris.

«Cada comunitat té la possibilitat de, en funció de la realitat dels seus territoris, ajustar els horaris i les freqüències, i ha de comunicar aquestes decisions al Ministeri», ha afirmat la secretària general.

156.000 mascaretes

D’altra banda, Rallo també ha anunciat que aquest diumenge al matí s’han distribuït 156.000 mascaretes a totes les comunitats autònomes (demà arribaran a les illes) a través de Correus per destinar-les als treballadors dels serveis de transport autonòmic i local.

El repartiment començarà aquest dilluns als principals nodes de transport d’aquelles comunitats en què la jornada és laborable, mentre que en aquelles que celebren la festivitat de Dilluns de Pasqua la distribució es farà efectiva dimarts.

Tot i que la secretària general de Transports ha ressaltat que no hi ha hagut «cap problema de proveïment de medicaments i material sanitari» durant els dies festius, sí ha reconegut que es va produir «un conat de problema minúscul en un moment donat» que va motivar que el Govern contactés amb les associacions logístiques i transportistes i que totes «s’aboquessin per garantir el subministrament de medicaments».

No baixar la guàrdia

Rallo ha posat èmfasi que, tot i que demà tornen a reactivar-se algunes activitats econòmiques, Espanya no es troba en cap procés de desescalada, ja que continuen vigents les limitacions de mobilitat: mesures «incòmodes» però tenen «un final general de lluita contra la pandèmia».

«És molt important que siguem conscients que continua l’estat d’alarma en les mateixes condicions de limitació del dret a la mobilitat que teníem abans d’aquestes dues setmanes que ha sigut vigent el permís retributiu recuperable», ha dit.

En aquest sentit, la secretària de Transports ha recordat algunes de les directrius de bones pràctiques en centres de treball publicades ahir pel Ministeri de Sanitat i que estan vinculades al transport, com la petició a les empreses de buscar la màxima flexibilitat en els horaris d’entrada i sortida dels torns de treball per evitar aglomeracions o concentracions de persones en la utilització del transport públic.

Així mateix, ha aconsellat evitar al màxim els desplaçaments al centre de treball sempre que sigui possible, mentre que aquells que s’hagin de desplaçar hauran de mantenir una distància social mínima de dos metres amb la resta de persones i utilitzar l’opció de mobilitat que pugui garantir amb més certesa que es pugui respectar aquest distanciament.

Una persona per fila

Als vehicles privats, taxis i VTC podrà viatjar una persona per fila de seients, provant de mantenir la distància més gran possible (asseguts en diagonal). En el transport públic, tot i que no és obligatori, es recomana l’ús de mascaretes «sempre que es pugui», mentre que en els desplaçaments amb motocicleta, bicicleta o a peu, no és necessari l’ús de mascareta però sí mantenir la distància social.

«Faig una crida, una vegada més, a la importància de les decisions individuals, que han de sumar a l’acció pública per provar d’acabar amb aquest virus de manera sostenible. Això és un procés llarg, no podem abaixar la guàrdia. Cal mantenirl’autodisciplina  i la distància social, protegir-se amb els mitjans disponibles i pensar que vencerem el virus», ha afirmat Rallo.

Reducció de viatgers

Rallo ha confirmat que els nivells de mobilitat en els últims dies, dies festius per Setmana Santa, han continuat sent «molt baixos», mentre el funcionament del sistema de transport públic s’està produint «sense cap tipus d’incidència».

Notícies relacionades

A Rodalies, els nivells d’utilització han experimentat una reducció d’entre el 90% i el 95%, i ahir van utilitzar els serveis de l’AVE i llarga distància un total de 1.100 persones.

En el transport per carretera de llarga distància, els nivells d’utilització d’autobús estan sent «absolutament testimonials» i el transport aeri es redueix dia a dia, amb només 175 operacions ahir. La reducció del transport en vehicles privats en els accessos a les principals ciutats també s’han reduït un 90% i el conjunt de la xarxa presenta una reducció del 92% respecte a un dia normal, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT).