13 jul 2020

Anar al contingut

l'atenció primària

Els metges de família han atès gairebé un milió de consultes per coronavirus

En la majoria dels casos els pacients no es van derivar a hospitals

Els metges de família han atès gairebé un milió de consultes per coronavirus

David Zorrakino - Europa Press

La Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC) ha xifrat en 900.000 el nombre de casos amb quadro clínic de Covid-19 que han atès a Espanya, i que no s’han derivat majoritàriament als hospitals.
Així ho assenyalen els resultats d’una enquesta feta durant la setmana del 23 al 27 de març entre 1.063 especialistes en Medicina Familiar i Comunitària que exerceixen en atenció primària. Segons aquesta societat científica, de les xifres es dedueix que els professionals d’Atenció Primària fan el seguiment de més de 900.000 pacients amb quadro clínic probable de Covid-19 amb simptomatologia lleu i sense confirmació.

Les projeccions de les dades de l’enquesta situen els casos confirmats el 27 de març en 65.149, una xifra molt similar als 64.059 que es van publicar llavors, cosa que «donaria validesa al milió de casos lleus registrats», afirma el president de semFYC, Salvador Tranche. «S’han tractat més de 900.000 casos amb simptomatologia respiratòria lleu en Atenció Primària; d’aquests, només una mínima part està arribant a l’hospital, cosa que permet desestressar el sistema i que les unitats hospitalàries es focalitzin en l’atenció als més greus, així com en les cures intensives, com està previst», diu.

Consultes presencials
 

Un altre dels aspectes que més crida l’atenció a l’enquesta es refereix a les consultes presencials. Si bé el 36,41 per cent dels pacients atesos de manera presencial van acudir a consulta per motius vinculats de quadros respiratoris que podrien estar vinculats a la Covid-19, el 63,5 per cent restant ho van fer per causes diferents i de caràcter inajornable. El total d’aquestes consultes presencials per temes no respiratoris se situaria entorn de 867.000, si es projecten les dades obtingudes de 1.063 metges de família sobre el total de facultatius d’AP.

L’activitat en aquestes consultes presencials de respiratori hauria suposat entre 3 i 4 pacients diaris de mitjana per metge de família, cosa que en explotació de dades fins als 29.089 metges de família hauria suposat 494.462 consultes en una setmana a tot Espanya. Pel que fa a la configuració de les activitats assistencials, bona part d’aquestes van passar a fer-se via mitjans telemàtics, essencialment per telèfon.

Videotrucades
 

«Tot i que molts professionals han començat a impulsar les videotrucades amb els seus pacients per provar de millorar la qualitat de l’entrevista clínica i els resultats d’aquesta», afirma Tranche, que apunta que «la Covid-19 està suposant un salt cap a la telemedicina real i un ús molt racional dels recursos per part dels pacients amb símptomes menors».

Quantitativament parlant, aquesta activitat telemàtica pot haver implicat més de 4 milions de trucades efectuades pel conjunt de metges de família d’Atenció Primària durant la setmana analitzada a l’enquesta. Es tracta d’una dada que s’extrapola de les 146.856 trucades que van confirmar haver fet els 1.063 metges que han participat en l’enquesta. Les mitjanes avancen que cada metge de família pot estar fent entre 27 i 28 trucades diàries.