LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

L'OMS avisa que la taxa de mortalitat del Covid-19 és '10 vegades superior' a la de la grip

Es compleixen 100 dies des que es van detectar els primers casos de coronavirus al món

53073650 60

53073650 60 / FADEL SENNA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha avisat aquest dijous que la taxa de mortalitat del nou coronavirus, malaltia que es coneix com a Covid-19, és «10 vegades superior» a la de la grip.

Tedros s’ha pronunciat així quan es compleixen 100 dies des que es van detectar els primers casos de coronavirus al món, localitzats a la província de Wuhan (Xina), i es llancés el primer Pla Estratègic de Preparació i Resposta al virus.

«La propagació global del virus ha saturat els sistemes sanitaris, ha alterat l’economia mundial i ha provocat una paralització social de manera generalitzada», ha dit el director general de l’OMS.

Més d’1,3 milions d’encomanats

I és que el nou coronavirus ja ha infectat més d’1,3 milions de persones a tot el món i ha provocat la mort de gairebé 80.000. Una pandèmia que ja és «molt més que una crisi sanitària» i que pot causar molt mal als països més rics, si bé Tedros ha avisat que encara cal veure la devastació que pot causar en les regions més pobres i desfavorides.

Precisament per això, en la segona edició del pla estratègic de l’OMS per fer front al Covid-19, que s’espera que es publiqui en els pròxims dies, es farà especial èmfasi en les mesures per donar suport als països més desfavorits.

Cinc pilars bàsics

En concret, el nou document, segons ha avançat Tedros, se sustentarà en cinc pilars bàsics: mobilitzar tots els sectors i comunitats; controlar casos esporàdics, grups i prevenir la transmissió comunitària; suprimir la transmissió on n’hi hagi; atendre adequadament tots els casos per reduir la mortalitat i fomentar el desenvolupament de vacunes i teràpies «segures i efectives».

«Aquests objectius estratègics han de tenir darrere estratègies nacionals adaptades per trobar, provar, aïllar i atendre cada cas i rastrejar cada contacte», ha dit el director general de l’OMS, per comentar que, al seu torn, les estratègies nacionals han de ser recolzades a nivell internacional en cinc àrees clau.

Notícies relacionades

Aquestes àrees es basen en el suport als països per desenvolupar les seves capacitats de preparació i resposta; el foment d’anàlisis epidemiològiques i comunicació de riscos; la coordinació de la cadena global de subministrament; la mobilització de professionals sanitaris i l’accelerament de la investigació, innovació i intercanvi de coneixements.

«El nostre segon Pla Estratègic de Preparació i Resposta estimarà els recursos necessaris per implementar estratègies nacionals i internacionals durant la propera fase de la resposta. Tots estem junts en això i encara tenim un llarg camí per recórrer. Hem de posar en quarantena la politització d’aquest virus a nivell nacional i mundial. Hem de treballar junts i no podem perdre temps», ha conclòs Tedros.