a catalunya

El transport públic deixarà de ser gratuït a partir de divendres

El Govern central no ha renovat el decret llei que estava vinculat a la suspensió de tarifes

ATM expressa la seva preocupació pel ritme que pot tenir el desconfinament per a la seguretat dels viatgers

tn es-fgc-class113-emu

tn es-fgc-class113-emu

1
Es llegeix en minuts

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimecres que la suspensió de tarifes del transport públic a Catalunya, que va començar la setmana passada, quedarà anul·lada a partir d’aquest divendres. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) havia acordat suspendre temporalment el pagament de les tarifes de metro, busos, tramvia i Nitbus mentre durés l’estat d’alarma decretat per la crisi sanitària del Covid-19

En roda de premsa telemàtica, Budó ha atribuït l’aixecament de la suspensió de les tarifes que el Govern central no hagi renovat el decret llei que «estava vinculat» a aquesta mesura.

Budó ha assegurat que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i els operadors del transport públic han expressat al Govern la seva preocupació pel ritme que pot tenir el desconfinament: «Segons quin sigui aquest ritme, serà inviable poder prestar una oferta de transport públic que doni les garanties sanitàries satisfactòries i corresponents».

Mentrestant, la secretària general de Transports, María José Rallo, ha insistit aquest dimecres en la necessitat de mirar d’evitar al màxim els viatges, després dels lleugers repunts registrats ahir en el nombre d’usuaris dels serveis comercials de Renfe i vehicles a les carreteres. Un augment que també es va notar a les entrades i sortides a Barcelona.

Els serveis comercials de Renfe, inclosos els d’alta velocitat, van ser utilitzats ahir per 1.300 persones i tot i que són «poquíssimes» comparades amb les 89.000 d’un dia normal de l’any passat, s’observa una lleugera pujada respecte a les jornades anteriors, en què les xifres s’acostaven als 1.000 viatgers.

Lleuger repunt

Notícies relacionades

Així mateix, s’ha observat un lleuger repunt en el trànsit de vehicles lleugers respecte als dies anteriors, del 2%, i tot i que tampoc es pot considerar una tendència, ha alertat que, mentre s’estava en línies amb una mitjana del 83% de reducció a Espanya, ara s’està en un rang del 81%.

Quant als serveis de Rodalies, Rallo ha dit que continuen amb els nivells d’ocupació previs, inferiors al 10% a Madrid i al 7% a Rodalies de Catalunya.