Epidèmia de coronavirus

Detinguts els organitzadors d'un pla d'emboscades a patrulles policials

Cent veïns d'Algesires participaven en el xat de Whatsapp que les organitzava. La Policia ha detingut tres participants

undefined53063535 graf7287  madrid  08 04 2020   captura de la se al instituci200408133250

undefined53063535 graf7287 madrid 08 04 2020 captura de la se al instituci200408133250

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El comissari principal i director logístic de la Policia Nacional, José García Molina, ha relatat aquest dimecres que agents d’Algesires (Cadis) han detectat un grup de WhatsApp muntat per agredir policies «de forma concertada i deliberada». El xat tenia uns 100 membres i impartia instruccions per «atrinxerar-se en alguna zona i realitzar accions contra la Policia». Aquest dimarts van ser detinguts els dos administradors del grup i una tercera persona, que va fer una trucada falsa al 091 perquè acudís una patrulla a un determinat lloc, a fi de parar-li una emboscada  i llançar-li objectes.

A més, el número tres de la Policia ha recordat casos que l’han «sorprès i indignat», com el d’un ciutadà d’Elx sancionat 32 vegades per trencar el confinament. En l’última ocasió, aquest dimarts, va ser posat a disposició judicial.

detenciones--algeciras-por-organizar-emboscadas-contra-la-polica / periodico

Aquest dimarts passat, a més, agents del Cos Nacional de Policia van detectar la difusió viral d’una imatge falsa del BOE a les xarxes socials, segons la qual el Govern deixava sortir al carrer a córrer els esportistes habituals. El text era «irreal, fins i tot humorístic, possiblement resultat de l’avorriment i confinament del seu autor o autora», ha explicat García Molina.

En la roda de premsa que quotidianament ofereixen els portaveus del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia, el comissari ha clamat aquest dimecres contra l’epidèmia de ‘fake news’: «Els reiteraré, a les persones que es dediquen a crear notícies falses, que, per molt divertides que puguin semblar, en el moment en què se’ls atorga un caràcter d’oficialitat, ja sigui amb el logo del BOE o de qualsevol altre tipus de publicació oficial, poden portar a l’error les persones i provocar situacions d’alarma o desordre públic. Sisplau, siguem conseqüents amb la situació que estem vivint, siguin més solidaris».

Ajuda humanitària

El general en cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha referit 153.905 identificacions de persones i el control de 2.879 vehicles durant la jornada d’aquest dimarts. Tot va donar lloc a la detenció de 25 persones, principalment per «incompliments reiterats» de les normes del confinament.

Santiago ha destacat que els guàrdies civils han dut a terme més de 20.000 serveis humanitaris, a una mitjana de més de 800 al dia, entre els quals, portar medicines a una senyora gran que viu sola a Solsona (Lleida), repartir xecs d’aliments a famílies sense recursos a Sant Vicent del Raspeig (Alacant) i la recerca d’un avi a Saragossa que s’havia escapat de la seva residència i caminava desorientat.

La Guàrdia Civil va detectar també ahir una campanya de correus amb l’assumpte «denúncia oficial» dirigits a les empreses. Els correus suplantaven la identitat de la Inspecció de Treball. El missatge advertia l’empresa que estava sent investigada per presumptes males pràctiques. L’enllaç que portava adjunt redirigia a una web que suplantava al del Ministeri de Treball. Segons l’estafat anava avançant en la navegació, el seu ordinador s’anava infectant de codi maliciós.

El general Santiago ha lamentat la mort del guàrdia civil Fernando Santiago Caminero, del destacament de policia judicial de Navalmoral de la Mata (Càceres), que aquest dimarts va morir víctima del coronavirus.

Operació Balmis

El cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), Miguel Villarroya, ha explicat aquest dimecres que hi ha 7.316 efectius militars desplegats en l’operació Balmis, en 239 localitats de tot el país.

Notícies relacionades

Per a aquesta jornada està prevista la desinfecció de 127 residències de gent, per tant, al terme del dia seran ja gairebé 3.000 les visitades per la Unitat Militar d’Emergències.

Els soldats treballen avui, entre altres missions, en la desinfecció de la localitat de Camarma de Esteruelas, (Madrid), el recolzament a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i el trasllat de pantalles facials elaborades per la Universitat Complutense a tots els hospitals de la Comunitat de Madrid.