crisi sanitària

El TSJC ordena a la Generalitat donar «immediatament» material de protecció a ambulàncies

La sala social admet les mesures cautelars sol·licitades per la Unió Sindical Obrera de Catalunya

zentauroepp52897608 coronavirus200323175028

zentauroepp52897608 coronavirus200323175028 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat a la Conselleria de Salut que amb caràcter «urgent i immediat» proveeixi tots els serveis d’ambulàncies de Catalunya del material «mínim imprescindible» per prevenir el contagi del coronavirus. 

En una interlocutòria, la Sala Social del TSJC admet les mesures cautelars sol·licitades per la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) i exigeix al departament liderat per Alba Vergés que entregui als sanitaris de les ambulàncies, tant a les de transport urgent com les de no urgent, mascaretes, bates impermeables, ulleres de protecció, guants, recipients de residus, solució alcohòlica per a desinfecció i productes de desinfecció per als vehicles. 

En la seva resolució, l’alt tribunal català assegura que «no ignora» la «notòria escassetat» d’aquests mitjans de protecció, però insisteix que les mesures de protecció sol·licitades per la USOC són «proporcionals» davant de l’«emergència social» i a causa de la necessitat de salvaguardar la «salut i seguretat» dels treballadors que presten «serveis essencials per a la totalitat de la ciutadania». 

En la seva interlocutòria, l’alt tribunal català manté els mateixos arguments que ha esgrimit en els últims dies per estimar les sol·licituds gairebé idèntiques plantejades per diversos sectors, com el Sindicat de Metges de Catalunya o els sindicats dels Mossos d’Esquadra, per ordenar a la Generalitat que doti metges i policies d’equips de protecció per evitar el contagi del coronavirus, pel risc que assumeixen a causa de la seva tasca. 

Per a la sala, els treballadors del servei d’ambulàncies s’exposen a «un perill greu i imminent» per a la seva integritat física i «per a la seva vida» si no se’ls proporciona el material de protecció necessari per evitar el contagi del coronavirus. 

Segons l’alt tribunal català, aquest risc no es limita als demandants, sinó també a la «totalitat de la ciutadania» que entra en contacte amb les persones que presten una servei essencial, com el de les ambulàncies, «en el supòsit de no tenir proteccions individuals de caràcter necessari, davant de la possibilitat de contagi». 

Notícies relacionades

El TSJC remarca que no ignora que l’«escassetat» d’aquests mitjans de protecció és «notòria» i aclareix no vol interferir sobre la competència de les autoritats governatives de declarar la prioritat de l’ordre en què es distribueixen aquests materials. 

Malgrat que la demanda de la USOC sol·licitava que s’ordenés l’entrega d’aquest material de protecció en 24 hores, l’alt tribunal català no fixa cap termini concret, més enllà de remarcar que ha de ser amb «caràcter urgent i immediat».  Fins al moment, la Generalitat, que encara no ha proporcionat tot el material ordenat per la justícia als sectors afectats, ha assegurat que està fent tot el possible per poder entregar aquests equipaments protectors però s’ha escudat en la seva escassetat i que el Govern va centralitzar les compres arran de la declaració de l’estat d’alarma.