Epidèmia

La Policia fa una crida als «ciutadans incívics»

La Guàrdia Civil reforçarà els seus controls de carreteres en l'intent d'evitar desplaçaments de Setmana Santa

undefined53034862 pla obert del comissari principal de la policia nacional  jo200407113639

undefined53034862 pla obert del comissari principal de la policia nacional jo200407113639 / Pool Moncloa Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El director logístic i comissari principal de la Policia Nacional, José García Molina, ha fet avui una crida a la responsabilitat «a aquests ciutadans incívics que sorprenem al carrer i intenten justificar el que és injustificable», ha dit en la quotidiana roda de premsa que els portaveus del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia ofereixen a la Moncloa.

García Molina s’ha referit a «persones que es desplacen diversos quilòmetres per comprar el pa o visitar familiars inexistents», o com un passejant detectat per la Policia després de 45 minuts de passeig del seu animal de companyia per les platges de València.

La crida a la responsabilitat i solidaritat l’ha realitzat el número tres de la Policia Nacional després d’haver observat «un cert relaxament que no podem permetre». La impressió es basa en un repunt de les detencions i denúncies de ciutadans que trenquen el confinament. Aquest dilluns, la Policia va detenir 100 persones en 24 hores, per a un total acumulat de 1.449 detinguts per aquest cos, cosa que suposa un 7,4 per cent d’increment. Igualment, els agents del Cos Nacional de Policia van tramitar 4.729 denúncies –en total ja en són 104.669–, amb un increment del cinc per cent respecte al dia anterior.

«Provar d’enganyar els policies és enganyar els ciutadans», ha reflexionat García Molina. Entre els detinguts i denunciats hi ha joves que anaven de pícnic o persones amagades al maleter de vehicles.  La Policia ha incrementat la vigilància durant les nits, i reforçarà el desplegament policial aquests dies festius. «No es rendeixin, tinguin paciència», ha demanat el comissari, després de considerar que «aquest any quedar-se a casa no és una opció, és una necessitat».

La Guàrdia Civil reforçarà amb més agents els seus controls per «evitar desplaçaments a les segones residències i actituds insolidàries», ha advertit el general en cap de l’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago Marín.

 Aquest dilluns, els guàrdies civils van identificar 157.808 persones, 6.844 de les quals van ser denunciades i 25, detingudes. Com un conductor d’un cotxe que circulava per Valladolid, que va intentar evadir un control de verificació «a gran velocitat i de forma temerària», ha explicat Santiago. El conductor havia robat el cotxe, no tenia permís de conducció i anava drogat. «És una Setmana Santa atípica, però si tothom compleix, la de l’any que ve la podrem celebrar amb magnificència», ha conclòs el número tres de la Guàrdia Civil.

Núvols d’aigua oxigenada

El cap de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, ha relatat aquest dimarts com fan la seva tasca de desinfecció els soldats de la Unitat Militar d’Emergències. Després de prendre contacte amb els responsables d’un determinat edifici, majoritàriament residències de gent gran, els equips es divideixen en dos, per dedicar part del personal, en grups de tres, a les zones fixes de la instal·lacions –poms, baranes escales...– i l’altra part a nebulitzar una solució de peròxid de nitrogen (aigua oxigenada) a les diferents habitacions i dependències.

En aquesta jornada de dimarts treballaran 7.739 efectius dels exèrcits en un total de 222 localitats de tot el país. En aquesta tasca de desinfecció, visitaran 192 residències. Ja n’han netejat 2.733 des de l’inici de l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

Defensa està treballant també en el recolzament del transport de material per als banc d’aliments a Tenerife i Mallorca, i de productes alimentaris donats pels agricultors a Castelló.

Mentrestant, ha explicat Villarroya, el Centre Militar de Veterinària, habitualment dedicat sobretot a cura de cavalls i mules, s’està preparant i certificant per realitzar proves PCR quan aquestes siguin possibles.