PROGRAMA CAIXAIMPULSE

La fundació La Caixa obre una convocatòria per a projectes d'innovació vinculats al coronavirus amb una dotació d'1,5 milions d'euros

La iniciativa del programa CaixaImpulse es destina exclusivament a treballs que aportin solucions davant de l'emergència sanitària causada pel Covid-19

L'objectiu és impulsar propostes que obrin noves vies per combatre la pandèmia, ja sigui a través de vacunes, tractaments o eines eficaces de diagnòstic.

Investigadores del proyecto Nuevos activadores de HRI para el tratamiento de la diabetes mellitus de tipo 2 (Fundación Bosch i Gimpera, Universidad de Barcelona).

Investigadores del proyecto Nuevos activadores de HRI para el tratamiento de la diabetes mellitus de tipo 2 (Fundación Bosch i Gimpera, Universidad de Barcelona). / Guillen, Marc (45 (New HRI))

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’actual pandèmia de coronavirus, que està portant mesures de contenció en àmbit mundial amb grans repercussions sanitàries i socials, afecta ja 183 països i més d’1.275.000 de persones, i ha causat més de 69.500 morts al món, segons dades de la Johns Hopkins University. Per revertir la situació i buscar noves vies en la lluita contra aquesta i altres futures pandèmies, la Fundació La Caixa destina fins a 1,5 milions d’euros a la nova convocatòria exprés del programa CaixaImpulse, dirigida exclusivament a projectes vinculats al Covid-19.

El president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidro Fainé, ha explicat: «Tots hem de contribuir a buscar solucions per fer front a la crisi sanitària i social generada per la pandèmia del coronavirus. Amb iniciatives com aquesta, reafirmem una vegada més el nostre compromís amb la investigació per poder donar resposta a situacions d’emergència, com la que ara vivim».

Oberta fins al 15 d’abril

CaixaImpulse Covid-19, posada en marxa fa més d’una setmana, ja ha despertat un gran interès per part de la comunitat científica. Els centres d’investigació, hospitals, universitats i fundacions d’Espanya i Portugal interessats a participar-hi poden presentar les seves propostes fins al 15 d’abril a través de la web www.caixaimpulse.com.

A causa del caràcter excepcional d’aquesta convocatòria, només s’acceptaran projectes clínics i translacionals (iniciatives que puguin ser aplicades en benefici de la societat) que incloguin tecnologies clarament enfocades a trobar solucions per a la malaltia del Covid-19. Així mateix, els projectes hauran de mostrar resultats preliminars d’activitats de validació prèvies, o suficient evidència científica de la capacitat de translació.

Recolzament financer

Els estudis que es presentin poden incloure plans i eines de prevenció, desplegament d’eines de diagnòstic o detecció precoç, desenvolupament de noves teràpies o reposicionament de tractaments específics, així com el desenvolupament de models de predicció o estratègies de gestió d’emergències, entre d’altres.

Una vegada seleccionats els projectes, es posaran a la seva disposició els recursos d’acompanyament especialitzat, amb accés a mentors i experts, que siguin necessaris per al correcte desenvolupament de les iniciatives, així com recolzament financer. Aquest ajut econòmic podria ser de fins a 300.000 euros. El nombre de projectes finançats serà d’entre tres i cinc, i s’establirà tenint en consideració els criteris dels avaluadors i l’excel·lència dels projectes.

Avaluació en dues etapes i ràpida resolució

Els projectes presentats iniciaran un procés de selecció que consta de dues fases. En la primera, es durà a terme una preselecció de sol·licituds basada en una carta d’intenció. Les iniciatives hauran de presentar, en la segona fase, una proposta més extensa del projecte, que defensaran en una entrevista presencial amb un plafó d’experts internacionals de diferents àmbits relacionats amb la pandèmia. Per poder posar en marxa al més aviat possible les propostes, la convocatòria es resoldrà a mitjans de maig.

Els criteris que es tindran en compte en l’avaluació de les propostes són els següents:

1. La implementació i l’equip. Es valorarà la viabilitat per dur a terme el projecte, considerant l’alineament dels objectius amb les metes proposades i la complementarietat de l’equip.

2. El pla de desenvolupament. Es tindrà en compte si la proposta contribueix a complir el full de ruta general del projecte.

3. El potencial de transferència. S’analitzarà fins a quin punt el desenvolupament del projecte i les metes proposades han sigut correctament dimensionats.

4. L’impacte social. S’examinarà la consideració de la responsabilitat social en la concepció, el disseny i el desenvolupament dels resultats del projecte.

La Fundació La Caixa, amb la salut global

L’aposta decidida per la investigació és un tret distintiu de la Fundació La Caixa. En aquest sentit, destaca de manera molt substancial l’impuls de centres d’investigació de referència internacional que treballen en la investigació contra el Covid-19, com l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i IrsiCaixa. Els seus equips, amb els quals la Fundació La Caixa manté una col·laboració estable des de fa anys, aborden diferents línies d’investigació per lluitar contra el virus, centrades tant en la vacuna com en nous medicaments.

Notícies relacionades

A més, al camp de les convocatòries, la Fundació La Caixa, juntament amb tres fundacions privades, independents i referents d’Europa –la Wellcome Trust (Regne Unit), la Fundació Volkswagen (Alemanya) i la Fundació Novo Nordisk (Dinamarca)–, ha posat en marxa una convocatòria global per a la investigació en medicina i salut global.

El seu objectiu és recolzar la investigació interdisciplinària sobre com la mobilitat mundial influeix en la salut general. Iniciatives com aquesta serviran, també, per poder donar resposta a possibles escenaris de crisi com el generat pel Covid-19.

Temes:

Coronavirus