crisi sanitària

Buch no descarta demanar al Govern que sigui obligatori portar mascareta fora de casa

Sanitat admet que contempla la mesura però assegura que «no exigirà res que no es pugui complir per part dels ciutadans»

zentauroepp53020541 coronavirus200403203208

zentauroepp53020541 coronavirus200403203208 / Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Efe

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat aquest dilluns que no descarta «cap escenari», com demanar al Govern que sigui obligatori portar mascaretes per sortir de casa, com va acordar ahir la regió italiana de la Llombardia, una de les més afectades a Europa pel coronavirus.

En una roda de premsa telemàtica, Buch ha indicat que, fins que no es desenvolupi una vacuna contra la Covid-19, la millor via per prevenir el seu contagi i expansió és adoptar mesures d’autoprotecció, com guardar una distància mínima de seguretat, mantenir la higiene permanentment a les mans, si es pot portant guants, i utilitzar mascareta i, si no se’n disposa, fer servir barreres de protecció casolanes. «Mentre els científics no trobin la vacuna, la millor, l’única que ara hi ha, som nosaltres mateixos, la nostra responsabilitat. Quedem-nos a casa», ha insistit Buch, que ha recordat a l’inici de la seva intervenció que la regió italiana de la Llombardia va acordar ahir l’obligació de portar mascaretes per sortir de casa.

Per la seva part, el ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que el Govern «no exigirà res que no es pugui complir per part dels ciutadans», amb referència a si es recomanarà l’ús generalitzat de mascaretes per sortir al carrer, una mesura que s’està contemplant però que no està decidida. Ho ha dit Illa en una roda de premsa en la qual ha afirmat que s’estan valorant diferents opcions d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i, quan es prengui una decisió, es farà pública. Mentrestant, ha indicat, el Govern està fent tots els esforços per proveir d’equips de protecció individual (EPI), adquirint-los i actuant per augmentar la producció nacional.

Sense descartar «cap escenari»

Notícies relacionades

A preguntes dels periodistes per aclarir si el Govern és partidari també que les mascaretes siguin obligatòries, Buch ha indicat que «ara com ara» no poden descartar «cap escenari ni cap obligació» que pugui decretar l’executiu català o que puguin demanar al Govern, «degut a la subordinació» a què entén que l’estat d’alarma ha sotmès la Generalitat.

«El que està clar és que la nostra sol·licitud, la nostra petició, la nostra obligació, la nostra recomanació, sempre, sempre, sempre anirà en funció de les propostes que faci l’equip tècnic d’experts del comitè tècnic del pla d’emergències (Procicat)», ha remarcat Buch. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que, si s’adoptés una mesura en aquest sentit, no seria una decisió «política», sinó que «com totes» les que han pres fins ara ho seria «en funció» de l’aportació de l’equip d’experts i científics del pla d’emergències.