DADES ACTUALITZADES

Espanya registra nous descensos en la incidència del coronavirus

L'últim butlletí del Sanitat comptabilitza 6.023 nous casos i 674 morts més pel Covid-19

zentauroepp53029207 bomberos de la comunidad de madrid desinfectan ambulancias d200405111515

zentauroepp53029207 bomberos de la comunidad de madrid desinfectan ambulancias d200405111515 / Ricardo Rubio

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

El balanç del cap de setmana sobre l’evolució de la pandèmia de coronavirus a Espanya aporta dades esperançadores. Torna a baixar el nombre de nous contagis detectats (que avui se situa en 6.023, contra els 7.026 del butlletí d’ahir) i també ho fa el nombre de defuncions per Covid-19 (674 comptabilitzats dissabte, contra els 809 de divendres).  Aquests números, tot i que tranquil·litzadors respecte als dels últims dies, s’han de prendre amb cautela. Fins ara, els caps de setmana sempre han reportat dades més positives i això s’explica, en part, perquè en aquestes dates hi sol haver un retard en les notificacions. Tot i així, les dades estadístiques confirmen que la tendència continua a la baixa. El percentatge de nous casos ara se situa al voltant del 4,83 % i el de defuncions en el 5,74 %, uns números que continuen baixant des del 25 de març, dia en què les autoritats sanitàries situen el punt d’inflexió. Estem davant de les millors xifres registrades en els últims deu dies

Al contrari, l’últim informe oficial sobre la incidència del Covid-19 a Espanya registra un total de 58.744 casos de pacients que han requerit hospitalització. D’aquests, 329 es troben ingressats a l'uci. Aquesta xifra, la més variable de totes les registrades, ha augmentat respecte al butlletí anterior, quan es van registrar 116 casos que van requerir cures intensives. Les dades globals sobre aquesta qüestió indiquen que la majoria de les comunitats autònomes registren un descens dels ingressos respecte als dies anteriors.

El nombre de pacients que han superat la malaltia ascendeix a 38.080. La bona notícia és que aquesta xifra només reflecteix les altes hospitalàries i els casos en què s’ha efectuat un test diagnòstic. Així que tot apunta que el total de persones curades, recuperades i que han desenvolupat immunitat contra la malaltia podria ascendir molt més del que recullen aquests informes. Des del ministeri, una vegada més, recorden que fins ara l’atenció dels diagnòstics s’ha centrat en els casos de simptomatologia greu. Tot i així, les autoritats sanitàries tenen constància que el nombre de pacients infectats i curats podria ser molt més elevat, segons es dedueix, per exemple, dels informes dels metges d’atenció primària. 

Cautela per interpretar les dades

L’últim butlletí presentat aquest diumenge reflecteix, com sempre, la situació registrada el dia anterior. Les xifres presentades aquest diumenge corresponen a dissabte i la millora podria emmarcar-se dins de l’habitual bon pronòstic dels caps de setmana, quan les notificacions baixen el ritme. «Les xifres del cap de setmana cal consolidar-les durant la setmana que segueix», ha afirmat María José Sierra, del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries, a la roda de premsa matutina per a la valoració de les dades del dia. Aquestes millores dels últims dies, per tant, només es confirmaran amb uns dies més de marge, quan pugui veure’s la imatge global que donen les estadístiques. Això sí, ara per ara tot apunta que la corba s’està frenant. 

Notícies relacionades

La portaveu del ministeri de Sanitat recorda que, mentre es confirma la tendència, el comitè d’experts ja està treballant en mesures per a la transició de l’estat d’alarma a l’anhelada quotidianitat. Aquest pla, també conegut com ‘de desescalada’, comptarà amb diferents fases. Entre aquestes destacarà, per exemple, la detecció precoç dels possibles casos i l’aïllament. En aquest sentit, des de l’executiu reconeixen que estan treballant en l’aplicació de tests de diagnòstic ràpids per detectar ràpidament els pacients amb símptomes i, en cas que l’aïllament domiciliari no sigui possible, proporcionar-los un aïllament alternatiu.

De la mateixa manera, Serra també ha explicat que s’està treballant en un estudi de seroprevalença a gran escala per analitzar la situació d’immunitat de la població. És a dir, quantes persones han passat la malaltia sense estar recollides fins ara en les estadístiques oficials. I el més important, quants ciutadans ja han desenvolupat els anticossos necessaris per fer front a aquest patogen emergent. L’estudi començarà pròximament. I, segons argumenten des del ministeri, els resultats podrien començar a arribar en les pròximes setmanes.