26 maig 2020

Anar al contingut

FINAL A TRES SETMANES

El Govern català demana aixecar el tancament de l'àrea d'Igualada

L'Executiu central ha d'autoritzar l'aixecament del confinament perimetral

Daniel G. Sastre

El Govern català demana aixecar el tancament de l'àrea d'Igualada

Marc vila

Després de tres setmanes de tancament total, el Govern ha proposat aquest dissabte aixecar el confinament perimetral d’Igualada i uns altres tres municipis de la conca d’Òdena –Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena–, per equiparar la seva situació a la de la resta de Catalunya. La zona va ser la primera en què es van adoptar mesures severes contra l’expansió del coronavirus, perquè s’hi va el primer gran brot de la comunitat.

A partir d’ara, els habitants de la conca d’Òdena en podran sortir per un motiu justificat, com la resta dels espanyols. Sempre que el Govern central, que és qui pren aquestes decisions des de la declaració de l’estat d’alarma, aprovi la proposta de la Generalitat. Fins ara no hi ha hagut traves sobre això.

Les tres setmanes de confinament específic han provocat malestar en els ciutadans i els ajuntaments afectats, que s’han queixat en públic d’algunes repercussions de la decisió del Govern. Els quatre alcaldes, de diferents colors polítics, han denunciat falta de comunicació amb la Generalitat. L’última topada va arribar divendres passat, quan la consellera de Salut, Alba Vergès, va informar que el dia abans no hi havia hagut cap mort a Igualada i l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, va haver de sortir a corregir-la per remarcar que en realitat van morir 11 persones i per lamentar el «missatge equívoc» que es podia estar donant a la població. 

Errors en el recompte dels morts

Vergés s’ha volgut justificar aquest dissabte dient que el Govern només ofereix «dades contrastades en registres oficials» i que ara també es nodreixen d’informació que els arriba directament de les funeràries, però que no poden divulgar xifres que no han contrastat. «Nosaltres sí que sabem el que passa cada dia a les funeràries», responen en privat des d’un dels ajuntaments afectats.

Segons ha explicat Vergés, a Salut li consten ara 147 morts per coronavirus a la conca d’Òdena des que va començar la pandèmia, als quals se’n podrien afegir 12 més per una causa que encara s’està determinant. Des dels ajuntaments creuen que aquesta xifra és superior. «Hi ha uns 60 de morts extra que ningú sap de què han mort» respecte a fa uns anys,  perquè no estaven diagnosticats o hospitalitzats, apunten.

La portaveu del Govern català, Meritxell Budó, ha anunciat finalment aquest dissabte que l’Executiu català vol posar fi a la situació diferenciada d’Igualada. Però ha afegit que, per molt que aquesta decisió pugui «convidar a l’optimisme», no ha de fer que «s’abaixi la guàrdia en cap cas» perquè relaxar el confinament pot portar un «efecte rebot» i la multiplicació dels contagis.

«Ja no té cap sentit»

La Generalitat addueix que el confinament perimetral de la conca d’Òdena, dictat el 12 de març passat, «ja no té cap sentit», perquè els veïns de la zona estan en la mateixa situació que la resta dels catalans. «Estem tots tancats a casa», ha constatat el conseller d’Interior, Miquel Buch. El Govern va traslladar la seva proposta al ministeri de Sanitat perquè l’autoritzi.

La portaveu del Govern ha avisat que els «controls dinàmics a tot el territori» continuaran i ha demanat «no relaxar el confinament», perquè esten «en el bon camí» i no seguir les ordres de les administracions pot fer perdre tot el que s’ha aconseguit fins ara, informa Efe.