segons un simulador informàtic

Tornar a la feina sense mesures dispararia la propagació del coronavirus

Segons els investigadors, es podria produir una segona corba de contagis d'entre 3 i 14 milions de persones

zentauroepp52982974 barricada200331164942

zentauroepp52982974 barricada200331164942 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Efe

Si la reincorporació presencial als llocs de treball a Espanya es duu a terme sense mesures complementàries de distanciament social i protecció personal, l’epidèmia de coronavirus es reactivaria i causaria «una segona corba de contagis d’entre 3 i 14 milions de persones», segons un estudi fet amb un simulador informàtic.

Aquest simulador, dissenyat i validat per investigadors de la Universitat Carles III de Madrid (UC3M), del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE), del Consorci Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) i del Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), permet estudiar l’evolució de la pandèmia a Espanya i Europa tenint en compte paràmetres com el clima, les mesures de distanciament social i el transport.

Així, el simulador, denominat Epigraph, permet estudiar l’evolució dels contagis del virus SARS-CoV-2 i modelar la corba de la malaltia segons les mesures d’aïllament, predir la seva evolució en funció de les activitats permeses, i avaluar el possible efecte de la vacunació sobre la difusió de l’epidèmia.

Més de tres milions d’infectats

Els primers resultats obtinguts indiquen que actualment a Espanya «el nombre possible de casos supera els 3 milions de persones afectades, inclosos els asimptomàtics», ha explicat a EFE David Expósito, investigador del Departament d’Informàtica de la UCM3. Una xifra que queda encara lluny dels set milions que estimava fa uns dies l’Imperial College.

El simulador també ha recreat l’escenari de la tornada presencial a la feina, una decisió que, si no va acompanyada de mesures de distanciament i protecció personal, farà que l’epidèmia es reprodueixi amb una «molt alta probabilitat» i que es registri una segona corba de contagis d’entre 3 i 14 milions de persones, segons les polítiques de distanciament que s’apliquin.

Per a Expósito, és «molt probable que sigui inevitable» que, quan les mesures d’aïllament es relaxin i la població torni als seus llocs de treball, es produeixi una segona corba, «la qüestió és que el pic sigui més o menys gran», i això dependrà de diversos factors.

Tendència descendent

«Segons la simulació, creiem que actualment hi ha tres milions de contagiats però només hem arribat al pic, queden molts més infectats els pròxims dies tot i que amb una tendència descendent», adverteix.

A partir d’aquí, «hem creat dos escenaris, un que és ‘bastant favorable’ i en el qual la gent torni a la feina de forma gradual i amb mesures de protecció i distància social que afectaria tres milions de persones i, un altre, en el qual la normalitat és total, amb la reobertura d’escoles i la tornada a la feina i a la vida social sense mesures complementàries, que tindria un escenari de 14 milions».

Aquest simulador també permet recrear les característiques socials de diferents grups de població (estudiants, treballadors, avis i els aturats), les seves relacions en diferents entorns (escola, feina, llar i durant el temps lliure) i un model de transport que simula com es propaga el virus entre diferents regions.

Notícies relacionades

A més, EpiGraph també inclou un model de la interacció entre la propagació de Covid-19 i factors climàtics i meteorològics, com la temperatura, la pressió atmosfèrica i els nivells d’humitat.

En aquest treball, coordinat pel grup d’Arquitectura de Computadors, Comunicacions i Sistemes (ARCOS) de la UC3M, han participat també científics del Wuhan Center for Disease Control and Prevention. 

Temes:

Coronavirus