El Covid-19

Les trucades per violència de fills a pares augmenten amb el confinament pel coronavirus

La quarantena ha posat els progenitors «en una situació més vulnerable, més aïllats i amb menys recursos per demanar ajuda»

zentauroepp46544434 domestic and family violence  little girl in fear of domesti190114181347

zentauroepp46544434 domestic and family violence little girl in fear of domesti190114181347

3
Es llegeix en minuts
Efe

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, ha explicat que no només han augmentat substancialment les trucades al 112 i al 900 900 120 per violència masclista des de l’inici del confinament pel coronavirus, sinó també per agressions de fills a pares.

«Han pujat les consultes per violència familiar, sobretot de fills a pares, aproximadament el doble, i pels mateixos motius» que la violència masclista, «pel confinament», ha explicat en declaracions a Efe. «Els fills que ja exercien violència contra els seus pares ara estan, a sobre, més nerviosos i els pares, en una situació més vulnerable, més aïllats i amb menys recursos per demanar ajuda», ha lamentat.

Martínez ha mostrat la seva preocupació perquè la violència de tot tipus en les famílies en la quarantena «està molt invisibilitzada» i tot i que s’ajudi els que truquen «és impossible saber tot el que passa realment», perquè «és impossible estar dins de les cases».

En el cas de les trucades al número 900 900 120 per a ajuda en casos de violència masclista, Martínez ha apuntat que ja comencen a tenir dades concretes i que s’ha passat de 25 trucades al dia el mes de febrer a 38 durant les dues primeres setmanes de confinament (des del 16 de març). Aquest augment de trucades no prové, majoritàriament, de les mateixes víctimes de violència, sinó de xarxes assistencials de seguiment, que alerten de la situació.

Les trucades al primer número de l’entorn familiar de les víctimes han baixat (per tenir menys possibilitat de contactar-hi), mentre que les de les mateixes dones s’han mantingut estables, ha assenyalat, sense poder precisar el nombre exacte.

D’altra banda, han baixat les peticions d’ajuda telefònica, ha explicat Martínez, de les dones d’entre 18 i 31 anys perquè «en la majoria de casos aquestes parelles no conviuen ni tenen fills», per la qual cosa les circumstàncies del confinament estarien protegint les víctimes, allunyades del seu agressor.

Al telèfon 900 900 120 es pot trucar de manera anònima i no consta a cap factura, així que des de l’ICD animen veïns i familiars a alertar si tenen sospites. En el cas d’urgències de violència que pugui estar cometent-se en aquell moment hi ha el 112 d’emergències perquè es desplaci la policia.

Un gran nombre de trucades al telèfon contra la violència de l’Institut Català de la Dona es produeixen per part de famílies monoparentals i motivades per consultes sobre el règim de visites dels seus fills respecte a l’altre progenitor.

«Volen saber si es manté o no el règim de visites durant el confinament. És un tema problemàtic perquè no hi ha directriu clara per part del poder judicial i cada partit judicial té una visió diferent», ha assenyalat. «Que no hi hagi criteri unificat està portant problemes», ha insistit.

En els temps de confinament, que agreugen la situació, Martínez ha destacat que és important que les dones víctimes de violència sàpiguen que «no estan soles» i que tenen el recurs dels telèfons d’assistència.

Com que de vegades els és impossible trucar, és vital, ha apuntat, que els que sospiten o tinguin indicis de violència en una casa ho adverteixin per elles.

Notícies relacionades

Així mateix, s’ha posat en marxa una campanya de col·laboració amb els comerços essencials que continuen oberts (fleques, supermercats, fruiteries) perquè les dones puguin demanar-los que truquin per elles (sovint no les deixen sortir amb el telèfon al carrer).

Aquests comerços tenen cartells que els reconeixen com a col·laboradors i les víctimes de violència poden demanar ajuda a l’anar a comprar, el moment en què poden sortir soles de casa. 

Temes:

Coronavirus