SATURACIÓ PEL CORONAVIRUS

França ha traslladat ja 324 pacients a altres regions del país i a l'estranger

Alemanya, Suïssa i Luxemburg són els països als quals han sigut evacuats 121 encomanats francesos greus

zentauroepp52930155 tgv200326095419

zentauroepp52930155 tgv200326095419 / PATRICK HERTZOG

3
Es llegeix en minuts
Angel Calvo / EFE

França ha traslladat ja 324 malalts amb coronavirus des d’hospitals amb problemes de saturació a d’altres en regions del país amb menys pressió, així com també a Alemanya, Suïssa i Luxemburg, ha informat aquest dimecres a Efe la Direcció General de Sanitat.

En aquesta xifra s’inclouen els dos TGV medicalitzats que han sortit aquest dimecres de l’estació parisenca d’Austerlitz en direcció a la Bretanya (oest), el primer cap a les ciutats de Saint-Brieuc i Brest, amb 24 pacients, i el segon cap a Rennes, amb 12.

Aquestes 36 persones se sumen als 288 malalts greus que fins a ahir ja havien sigut evacuats en tota mena de transports «per alleujar certes regions, en particular, Gran Est i l’Illa de França (la regió parisenca)», ha explicat a Efe una portaveu de la Direcció General de Sanitat.

Regions saturades

Són les dues regions que concentren, amb diferència, el nombre més elevat d’hospitalitzats pel Covid-19 (8.615 a l’Illa de França i 4.246 a Gran Est) i de pacients en reanimació (1.977 i 890). En la primera han mort 1.176 persones per aquesta epidèmia i 1.015 en la segona, sobre un total de 3.523 a tot el país.

Tot i que la majoria dels trasllats s’han fet cap a l’oest de França, on l’epidèmia és menys aguda, també són significatives les realitzades a tres països limítrofs. Des de Gran Est havien sigut evacuats fins dimarts 121 pacients a Luxemburg, Suïssa i Alemanya.

Aquest mateix dimarts un avió militar A330 MRTT va evacuar sis malalts des de la ciutat de Mulhouse, un dels principals focus del coronavirus a França, a Hamburg. En paral·lel, helicòpters NH90 de l’Exèrcit van fer diverses evacuacions entre l’hospital de Metz, en aquesta mateixa regió oriental, fins a la ciutat alemanya d’Essen.

Acord franco-alemany 

L’acollida a Alemanya va ser l’objecte d’una concertació divendres passat entre la ministra francesa de Defensa, Florence Parly, i la seva homòloga germànica, Annegret Kramp-Karrenbauer.

L’Exèrcit francès va dur a terme el 18 de març passat el primer trasllat de sis pacients en reanimació des del Gran Est a hospitals de la façana mediterrània en el marc de l’anomenada operació Morfeu, una cosa que s’ha repetit en tres ocasions més, per moure 18 persones.

El 22 de març, un vaixell de la Marina es va encarregar de treure 12 malalts de l’illa de Còrsega per ser internats en centres del sud-est de França. I dijous de la setmana passada es va estrenar el TGV medicalitzat com a mitjà de transport, amb dos combois amb 20 malalts des de l’est a la regió del Loira. Tres dies després altre cop es va recórrer al tren per portar 36 persones més, aquesta vegada a Nova Aquitània, al sud-oest de França.

Des de la Borgonya Franc Comtat (est) ha emportat per via terrestre i aèria 42 pacients a la veïna regió d’Alvèrnia-Roine-Alps i 10 més a la Provença-Alps-Costa Blava.

Recurs alternatiu 

El Govern ha presentat el trasllat de malalts des del principi de la crisi com un recurs afegit a l’obertura de noves places d’uci i als hospitals de campanya. «Quan amb això no n’hi ha prou –va dir dissabte passat el ministre de Sanitat, Olivier Véran–, som capaços de traslladar malalts greus, fins i tot en coma, cap a altres hospitals i altres territoris on la pressió és menys forta».

Notícies relacionades

«Ho hem fet amb avió, amb barco, en helicòpter, en TGV sanitari. Ho hem fet cap a altres hospitals a França i cap a països fronterers que han acceptat ajudar-nos, Alemanya, Suïssa i Luxemburg, als quals ho agraïm», va concloure Véran. 

Solució estudiada per Espanya

A Espanya, el Ministeri de Sanitat estudia el trasllat de pacients amb coronavirus entre comunitats autònomes, i per a això hi està en contacte, per saber les necessitats que tenen i articular tot el que faci falta. Així ho va assegurar fa uns dies la directora adjunta del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, que va assenyalar que el que s’està produint ara és un trasllat de material sanitari de les comunitats menys afectades a les que ho estan més.