Crisi sanitària

Comença el trasllat de malalts de coronavirus en un tren d'alta velocitat medicalitzat a França

Una vintena de pacients greus seran portats a hospitals menys saturats en un dispositiu pioner a Europa

zentauroepp52930155 tgv200326095419

zentauroepp52930155 tgv200326095419 / PATRICK HERTZOG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’embarcament dels primers pacients greument afectats pel coronavirus  a bord d’un tren d’alta velocitat (TGV) medicalitzat que els ha d’evacuar de l’est de França cap a hospitals a l’oest ha començat aquest dijous en una operació sense precedents a Europa.

Els primers pacients van ser transportats en lliteres al TGV a les 8.30 h. (7.30 AM GMT). A primera hora del matí, les primeres ambulàncies van arribar a l’estació d’Estrasburg, la principal ciutat d’Alsàcia, una regió particularment afectada per l’epidèmia.

El Ministre de Salut francès, Olivier Véran, havia remarcat a principis de setmana que aquesta evacuació constituïa «la primera a Europa». Els vint pacients greument malalts han de ser traslladats a hospitals en ciutats de l’oest del país, Angers, Le Mans, Nantes, La Roche-sud-Yon.

Equips multidisciplinaris

S’havien d’instal·lar a cinc vagons, a raó de quatre per habitació inferior mentre que la resta es dedicaria a la circulació de materials i al personal d’infermeria, va dir la Direcció General de Salut (DGS). A cada vagó, serà present un equip mèdic format per un anestesiòleg ressuscitador, un internista, una infermera anestesista i tres infermeres. En total, al voltant de 50 cuidadors i especialistes en logística participen en el viatge.

Notícies relacionades

El dispositiu, activat per alleujar una de les regions de França més afectades per la pandèmia i els seus hospitals saturats, es podria repetir. Altres operacions d’evacuació, a través d’un Airbus de la Força Aèria o en helicòpter a hospitals a França o a la veïna Alemanya, ja s’han dut a terme a la regió de Grand Est, on 506 persones han mort a causa de la coronavirus. També a la regió, a Mülhausen: un hospital militar de campanya, visitat dimecres pel president Emmanuel Macron, va ser desplegat aquesta setmana al peu de l’hospital civil per atendre una trentena dels seus pacients.