TENSIÓ PEL CORONAVIRUS

Esclata una baralla en un supermercat de Nàpols

El sud d'Itàlia és la zona del país on més gent pobra viu i on es registra més atur

supermercado-npoles / periodico

1
Es llegeix en minuts
EFE

Mentre que el nord d’Itàlia fins ara ha sigut la regió més colpejada pel contagi del Covid-19, el sud és la zona del país on més gent viu en pobresa i es registra més atur. Les tensions estan augmentant a tot el país, i recentment es va produir una baralla en un supermercat a Nàpols de la qual es van publicar imatges a les xarxes socials.

La situació al sud d’Itàlia pot ser més greu davant del risc que les màfies estenguin el seu poder allà on les institucions públiques no arriben a donar una resposta a la crisi. «Si no arriba l’Estat arriba el crim, que es disfressa de benefactor i et dona de menjar, i després et demana el compte», explica en declaracions a EFE l’alcalde de Nàpols, Luigi de Magistris, que adverteix del perill real que «el virus desencadeni un contagi criminal».

Davant d’aquesta situació el Govern ja ha avançat mesures, com ajuts de 4.300 milions als ajuntaments i 400 milions en bons-compra, a més d’anunciar que estendrà la renda per a la ciutadania, un ingrés mínim de què depenen moltes famílies al sud.

Fiscal antimàfia

Per De Magistris, que abans d’alcalde de Nàpols va ser fiscal contra la màfia, aquestes mesures són «un primer pas», però fan falta més recursos, sobretot per als ajuntaments, «a punt del col·lapse».

Notícies relacionades

Les alarmes van saltar el cap de setmana passat, quan un grup de persones van assaltar un supermercat de Palerm i a les xarxes socials es van estendre crides a la revolta. La ciutat ja va dur a terme una «duríssima acció preventiva» per impedir que la situació de necessitat es transformi en un augment de la violència.

«A Nàpols tenim una dita: el napolità passa gana, però mai mor. Com que sabem patir tenim una xarxa molt forta de protecció social que ens dona anticossos davant el virus del crim», conclou De Magistris.