ATURADA ARTÍSTICA

El Museu del Prado i el Reina Sofia suspenen les seves exposicions pel coronavirus

La mostra 'Convidades' i les dedicades a Mondriani, Ferrari i la trilogia marroquina queden pendents que la crisi sanitària remeti

museo-del-prado

museo-del-prado

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’art  és una altra de les víctimes de la quarantena decretada pel Govern pel coronavirus. Tant el Museu del Prado com el Museu Reina Sofia han hagut de suspendre a Madrid les seves exposicions previstes per a aquests dies fins que la crisi sanitària remeti. En el primer cas, la víctima ha sigut l’exposició «Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)» mentre que en el segon han quedat ajornades les grans mostres dedicades a Mondrian, Ferrari i la trilogia marroquina.

Segons ha assegurat el Museu del Prado en un comunicat, «Convidades» no es cancel·la, sinó que es posposa sense data concreta i es presentarà quan «tota aquesta situació acabi». L’exposició mostrarà el paper de la dona en el sistema espanyol de l’art al segle XIX i en els primers anys del XX, i permetrà conèixer el paper subsidiari que el sistema ha concedit històricament a les artistes, moltes de les quals van haver de seguir un camí «èpic» per desprendre’s dels seus lligams de gènere.

En un vídeo compartit pel museu, el seu director, Miguel Falomir, es refereix a la mostra com «l’aposta més ambiciosa del Museu del Prado, fins ara, per donar visibilitat a les dones, tant en la seva condició d’artistes com de subjecte de la pintura».

Falomir es compromet a seguir endavant amb «Convidades», ja que, quan se superi la crisi sanitària, reflexiona, «seguiran sent tan importants, o més que abans, els museus, la cultura, les exposicions i el Museu del Prado».

Visites virtuals

El Prado és un dels múltiples museus que permeten al públic realitzar visites virtuals des dels seus ordinadors, i ha llançat, a més, la iniciativa #PradoContigo per garantir l’accés a la informació sobre les seves obres i artistes durant el temps que hagi d’estar tancat. 

Per la seva part, el Museu Reina Sofia ajornarà les grans exposicions programades per a aquest 2020, entre les quals es troben les dedicades a Mondrian, Ferrari o la trilogia marroquina, davant de la situació provocada per la pandèmia del coronavirus.

Segons han assenyalat a Europa Press fonts del museu, tant l’exposició dedicada a Mondrian i De Stijl –prevista per de maig a setembre–, com l’antologia dedicada a León Ferrari –entre juliol i novembre– o la mostra ‘Trilogia marroquina. Art i cultura al Marroc’ –entre octubre i març de 2021–, que acosta a l’art i la cultura d’aquest país des de 1956 fins a començaments del segle XXI, s’han vist afectades per la pandèmia.

Tot i que l’objectiu és programar-les de nou, el museu destaca que «no es poden aventurar dates» perquè no només depèn de la situació d’Espanya. De moment, el museu «està en contacte» amb prestadors i institucions, estudiant possibilitats de tancar noves dates de préstecs. «Però tot és provisional i depèn de com evolucioni la crisi sanitària, tant dins, com fora d’Espanya», apunten des del Reina Sofia, ja que tot depèn «de les condicions dels diferents països des d’on viatgen les obres».

Comunicació virtual

En aquest sentit, el museu explica que tot i que «els permisos d’exportació temporal i les assegurances de les obres es prorroguen automàticament», el museu està fent un «gran esforç» per coordinar-se de manera virtual amb els representants d’aquestes institucions, que, al seu torn, «poden tenir compromesos altres préstecs d’aquestes mateixes obres amb terceres entitats o tenir els seus propis plans expositius».

D’altra banda, i respecte als préstecs d’obres d’art, des del museu han apuntat a Europa Press que tant les «entrades» com les «sortides» d’obres d’art es troben «congelades des de fa diversos dies». D’una banda, les obres pertanyents al Reina Sofia i que es troben fora del museu continuaran a les institucions i museus on es trobin, malgrat que les exposicions hagin finalitzat, i ho faran «el temps que sigui necessari».

Notícies relacionades

Per a això, s’ha demanat a les seus on es troben aquestes obres que es prorroguin les seves assegurances. En l’actualitat, el museu té deixades al voltant de 90 obres, entre les quals destaquen tres dibuixos preparatoris del ‘Guernica’, de Pablo Picasso, per a l’exposició ‘Picasso and paper’ de la Royal Academy of Arts de Londres; tres escultures de Duchamp i una pintura de Dalí per al Centraal Museum d’Utrecht (Països Baixos); així com dues pintures de Juan Gris i fotografia de Man Ray per a l’exposició ‘Genealogies de l’art, o la història de l’art com art visual’, que acull el Museu de Màlaga.

Préstecs afectats 

De la mateixa manera, quant a les obres prestades al Reina Sofia, es veuen afectades les obres de l’exposició de Mario Mertz, el tancament del qual estava previst per al 29 de març; les de Ceija Stojka, l’exposició del qual estava programada fins al 23 de març; i les obres de ‘Muses Insubmises’, que també tancava les portes aquell mateix dia.