Epidèmia

L'Exèrcit estudia aixecar un hospital de campanya a la Fira de Barcelona

La Policia alerta contra intents per part de delinqüents d'introduir-se en domicilis dient que són metges

undefined52962039 graf3014  madrid  29 03 2020   captura de la se al de v deo 200330110934

undefined52962039 graf3014 madrid 29 03 2020 captura de la se al de v deo 200330110934 / Moncloa

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Exèrcit porta a terme aquest dilluns mesuraments i estudis per a la possible instal·lació d’un hospital de campanya a la Fira de Barcelona, no gaire lluny d’on ja ha aixecat per a l’Ajuntament un alberg per a persones sense sostre.

Ho ha explicat aquest dilluns el cap d’Estat Major de la Defensa (Jemad), tinent general de l’Aire Javier Villarroya, en la roda de premsa dels portaveus del Comitè Tècnic de seguiment de l’epidèmia, celebrada com cada dia al palau de la Moncloa.

Entre altres punts de Catalunya, les Forces Armades s’han desplegat també en suport a l’hospital universitari Parc Taulí de Sabadell i en tasques de desinfecció d’instal·lacions sanitàries a la Vall d’Aran.

Atacs a domicilis

En la mateixa roda de premsa, el director adjunt operatiu de la Policia Nacional, comissari principal José Ángel González ha alertat d’atacs a domicilis per part de delinqüents que intenten enganyar els inquilins, especialment persones grans.

«No obrin la porta de casa seva a desconeguts», ha demanat el número dos de la Policia. Segons el que han pogut comprovar els agents d’aquest cos, el delinqüent pot simular ser metge o infermer que acudeix a desinfectar el domicili, o a realitzar proves de coronavirus o a distribuir mascaretes i guants.

Aquesta modalitat de delinqüència se suma als intents d’estafa per altres vies, mitjançant enganys sobre remeis miraculosos i estafes per internet. González ha posat com a exemple un nou engany, aquesta vegada a Twitter, sobre una aplicació telefònica del Govern central, que consisteix a acusar aquesta ‘app’ de ser en realitat un geolocalitzador per tenir la gent controlada mitjançant els seus moviments.

No obstant, el general de Brigada cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, ha advertit contra les ‘apps’ amb mapes per seguir l’evolució del Covid-19, ja que algunes tanquen codis maliciosos per introduir-se al dispositiu.

Detinguts

La Policia Nacional va detenir aquest diumenge 63 persones i va fer 4.810 propostes de sanció. La Guàrdia Civil, per la seva banda, va identificar 62.056 ciutadans i 2.100 vehicles, va formular 4.600 denúncies i va detenir 21 persones. «Es continuen observant conductes incíviques, conductes antisocials», ha remarcat Santiago.

El numero tres de la Guàrdia Civil ha explicat el cas d’una dona de la Corunya que ha ingressat a la presó per la seva reiterada vulneració de les restriccions ordenades pel Govern.

González, per la seva banda, ha posat com a exemple d’aquestes situacions una detenció a Ceuta, aquest dissabte, d’un home de 46 anys que també ha anat a la presó. S’havia escapat de l’hospital després de diagnosticar-li pneumònia. «Podia convertir-se en un focus de contagi del coronavirus», ha explicat el comissari principal.

Més llits

Des d’avui, l’Escola Nacional de Policia, amb seu a Àvila, ha disposat 132 llits per rebre malalts del Covid-19 amb simptomatologia no greu. Segons el pla de l’Escola, poden allotjar fins a 250 malalts, i la seva disposició servirà per descongestionar l’hospital d’Àvila si és necessari.

La Guàrdia Civil, per la seva banda, treballa en el recolzament al trasllat de malalts entre hospitals i el pavelló d’Ifema, i el proveïment de tota mena de materials a persones aïllades, entre elles dos tripulants d’un veler sense autorització per atracar que es manté fondejada a l’illa de Lobos, entre Fuerteventura i Lanzarote, a més de les seves tasques policials ordinàries.

En aquest sentit, en la lluita contra la Violència de Gènere, aquest cap de setmana passat els guàrdies civils van fer 924 activitats de protecció, 392 controls telefònics i 495 missions de contravigilància.

Més militars

L’operació Balmis implica ja 6.282 efectius de les Forces Armades a 282 localitats, ha relatat per la seva banda el Jemad. Aquesta xifra inclou el personal sanitari militar a les instal·lacions de Sanitat de la Defensa.

Aquest dilluns, els soldats de diferents unitats treballen en la desinfecció de nombroses instal·lacions, com l’aeroport de Sant Sebastià, les estacions de Renfe de Málaga i Sevilla, quatre hospitals, 157 residències i 18 centres de salut.

Fins aquest dilluns, els militars han fet ja 500 desinfeccions en hospitals i centres de salut i 1.353 en residències de gent gran de tot Espanya, a més de 64 aeroports, 22 ports i 247 estacions de metro, tren i autobús.

Notícies relacionades

L’exèrcit treballa, a més, «en la trista comesa», ha dit Villarroya, del trasllat de persones mortes. Aquest diumenge van ser 98 els morts portats al dipòsit de cadàvers del Palau de Gel de Madrid.

«No sé si sortim ja del nucli de la tempesta, però sembla que les turbulències són menors –ha dit el Jemad–. Ens queda la sempre complicada fase de l’aterratge».