MASCARETES CASOLANES

La Setmana Santa es recicla contra el coronavirus

Una germandat de Sevilla reutilitza les teles que no ha pogut fer servir per confeccionar les cucurulles de Setmana Santa per fer mascaretes

zentauroepp52964700 200329201652

zentauroepp52964700 200329201652

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’estat d’alarma i la posterior suspensió de les processons de Setmana Santa a causa de les restriccions pel coronavirus van deixar moltes germandats amb la tela de les túniques i cucurulles de natzarè d’aquest any pràcticament sense utilitzar. Un material de cotó que algunes confraries de Sevilla han decidit reutilitzar per a la confecció de mascaretes casolanes entre les dones de la localitat i que, posteriorment, repartiran entre consultoris, centres de salut o netejadores que ho necessitin.

Dolores Díaz, majordoma de l’Hermandad de Santiago de Aznalcázar, explica que a l’inici del confinament es van trobar amb diversos rotllos, gairebé intactes, de tela per a les túniques de qui havia d’acompanyar aquest any la Verge de les Angoixes en l’estació de penitència. Va ser en aquell moment quan van començar a difondre’s notícies sobre la confecció casolana de mascaretes i altre material de protecció a causa de la seva escassetat, per la qual cosa van pensar que podia ser el millor destí per a les peces emmagatzemades a la casa de la germandat. Van preguntar l’ajuntament, que també havia promogut la confecció d’aquest material entre les modistes del poble, però aquest, diu, «ja estava servit», així que van decidir fer-les pel seu compte entre els socis de la germandat.

«Després de consultar al centre de salut, hem vist que només podíem fer servir una part de la tela que teníem, el cotó de les cucurulles, perquè el material per a les túniques és molt més gruixut», assenyala Díaz. També han comptat amb l’ajuda dels tapissers de la localitat, que els han deixat un teixit que fa de filtre interior i que s’està utilitzant també per fer bates de protecció per als sanitaris.

Protecció no hospitalària

Amb 10 dones treballant des de casa, la germandat calcula que es podran obtenir unes 250 mascaretes de la peça de 25 metres que tenen disponible. «Sabem que no són mascaretes mèdiques ni per estar en contacte amb els contagiats, per això ja hi ha material homologat, però les poden fer servir les netejadores, els zeladors o tothom qui necessiti aquest material per evitar encomanar altres persones quan parlis o tussis», afegeix Díaz. I a més, es poden reutilitzar simplement rentant-les després amb lleixiu i a alta temperatura. Destinataris no en faltaran. Ja hi han mostrat interès als centres de salut de Coria del Río (Sevilla) o Almonte (Huelva), on treballen alguns dels germans de la confraria, però també a Alcázar de San Juan, «que és més a prop de Madrid i sabem que ho estan passant molt malament al no tenir material de protecció».

Notícies relacionades

Que eviten, quan parles o tusses, poder encomanar altres persones

 «Volíem posar el nostre gra de sorra en un moment com aquest i ajudar els que ho necessiten», assenyala la germandat. I malgrat que aquest any no podran fer processó el Divendres Sant, no ho veuen com una pèrdua. «Altres vegades ha plogut i també ens hem quedat a casa, l’important ara és sortir d’aquesta situació», insisteix Díaz.