crisi sanitària

«O fem tests de coronavirus ja a les residències o cauran tots»

Familiars de residents critiquen la proposta de quedar-se'ls a casa: «Te l'emportes perquè se't mori a tu i no a mi»

El Govern comparteix la seva «inquietud i angoixa» però defensa la proposta

zentauroepp52949516 soc residencias200327210658

zentauroepp52949516 soc residencias200327210658 / David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La gestió del coronavirus a les residències genera indignació entre els familiars. La coordinadora de residències 5 +1 de Barcelona, que agrupa familiars d’ancians que viuen en aquests centres, ha aixecat la veu després que les morts de residents s’estiguin acumulant a Catalunya (150) i que la solució plantejada des de la Generalitat sigui que les famílies s’emportin els ancians a casa. El Govern comparteix la seva «inquietud i angoixa» però defensa la proposta.

María José Carcelén, portaveu de la coordinadora, posa l’exemple de la residència pública Mossèn Vidal i Aunós. «Han mort tres ancians en les últimes 48 hores», explica. «A la quarta planta, on ja n’han mort dos en les últimes 48 hores per coronavirus, hi ha 12 persones tancades a l’habitació perquè tenen tots els símptomes. Hi ha 28 persones per planta i, els que no són a l’habitació, continuen menjant al menjador de la seva planta, amb el risc de contagi. És una foto que es repeteix en gairebé totes les residències», afirma Carcelén. «No es fan tests, per això no sabem qui s’està encomanant. Sabem que hi ha pocs tests, però si no fem tests ràpids a les residències, cauran tots. Es necessiten tests per protegir els avis. Molts estan morint i encara en moriran molts més si no s’actua ràpid». 

La portaveu de l’entitat denuncia que les residències estan «absolutament abandonades i desbordades», amb molt personal de baixa i d’altres que, sense equips de protecció, no volen treballar. A Mossèn Vidal i Aunós, a la nit només hi ha un gerocultor per planta. «Ha de fer canvis de bolquers i posturals, donar la medicació al matí. ¿Tu creus que pot fer això, si de normal no arriba?». 

Raúl Blanco també és membre de la 5 +1, a més de formar part del consell de participació de la residència Bon Pastor, on resideix la seva mare. Comenta que aquest divendres és el primer dia en què s’ha decretat el confinament de tots els residents a les seves habitacions. «Primer es podien desplaçar per tota la residència, després els van confinar per plantes i des d’avui, en habitacions». Apunta que des del dia 8 hi ha hagut cinc morts que, tot i que presentaven els símptomes del coronavirus, no està confirmat que el tinguessin perquè no se’ls fan les proves. «Com que no hi ha tests, no fan la prova a ningú. A menys que algú hagi anat d’urgències i li hagin fet la prova». Els mitjans de protecció dels treballadors són «escassos i, en molts casos, inexistents», assegura Blanc. Davant de l’absència de tests, es pren la febre als treballadors a l’entrar i al sortir i si algun es troba malament durant el seu torn se l’envia directament a casa. Amb els torns establerts hi ha quatre persones de les 8 de la nit a les 8 del matí per atendre 98 persones, a qui cal donar la medicació i en molts casos fer-los canvi postural. Els familiars tenen prohibit l’accés des del dia 12. «Alguns, amb sort, han pogut fer videoconferències amb ells». 

Indignació

La idea que les famílies se’ls emportin a casa ha indignat els membres de la coordinadora. «I per a mes inri, la solució que dona la Generalitat és que ens els emportem a casa. Si la majoria no tenim a casa les condicions per atendre’ls, o el seu deteriorament requereix una ajuda professional. I tot i que poguéssim, ¿com ens l’hem d’emportar sense saber el seu estat o el nostre?», es pregunta.

Notícies relacionades

«Ens prenen el pèl, és falta d’ètica. El que estan fent és traslladar a la famílies la responsabilitat perquè no es morin per la incompetència de la residència, sense saber si poden encomanar o ser encomanades per la família –sentencia Carcelén. Te l’emportes perquè se’t mori a tu i no a mi. Els que es morin a casa sense proves no computaran». La portaveu de 5 +1 posa l’exemple del País Basc, on el Govern va posar un edifici per aïllar els avis encomanats. «Reclamem el mateix que la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia: que se’ls aïlli fora». 

Cesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies, revela que està en contacte amb la coordinadora 5 +1, i que comparteix la seva «inquietud i angoixa». «Per poder treballar en condicions necessitem equips de protecció i tests per poder recuperar professionals», reconeix. Emfatitza que la idea que les famílies acollissin els residents va sorgir de les peticions que els feien moltes persones, tot i que no té constància de quantes sol·licituds hi ha hagut des que el conseller Chakir el Homrani ho va anunciar dijous. De tota manera, recorda que també treballen en la medicalització d’hotels com a altres alternatives.