Puja menys el nombre de contagiats per coronavirus, però hi ha 769 morts més, l'augment més alt a Espanya

El còmput d'infectats creix un 14%, fins a més de 64.000 malalts a Espanya, el percentatge de pujada més baix des del decret d'alarma

El Govern central estudia endurir les mesures de restricció per garantir que s'«arribi al pic i el descens en els contagis sigui estable»

undefined52935318 madrid  26 03 2020  coronavirus  traslado de fallecidos en e200326203712

undefined52935318 madrid 26 03 2020 coronavirus traslado de fallecidos en e200326203712 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

L’evolució diària del coronavirus a Espanya n’ha deixat una de freda i una de calenta aquest divendres. Així, el nombre d’encomanats, sense comptar els casos lleus, ha pujat a 64.059 infectats, 7.871 més que dijous, cosa que suposa un increment del 14%, el més baix des que es va decretar l’estat d’alarma. I en números absoluts, és al seu torn la pujada més baixa des del 24 de març, segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat diàriament a les 11.30 hores.

Per contra, el nombre de morts ha escalat fins a les 4.858 defuncions, 769 més en 24 hores, cosa que suposa un 18% de creixement i la pujada més alta de morts des que va arribar l’epidèmia a Espanya.

Malgrat això, el director del centre d’emergències sanitàries, Fernando Simón, ha demanat, altre cop, fer més atenció a la tendència que a la «variabilitat diària» i, en funció d’aquesta interpretació, ha considerat que «es manté la la suavització» observada per Sanitat des de fa dos dies. Simón sempre admet que cal ser «prudent» i que certes dades que poden semblar «encoratjadors» es poden deure a errors en les notificacions, però ha recalcat que l’estadística «indica que és possible l’arribada al pic» de contagis, gràcies a les mesures de restricció de moviments preses.

Al seu torn, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha corroborat que «amb totes les cauteles hi ha dades que permeten parlar de certa estabilització» en l’epidèmia.  

El decret d’alarma

Simón, però, ha avisat que «no només es tracta d’arribar al pic, sinó que cal iniciar el descens i que aquest sigui estable» i que no passi el que està succeint a Itàlia, per això ha revelat que el Govern està estudiant la possibilitat d’endurir  el decret d’alarma, cosa suposaria un gir, ja que, fins ara, s’ha negat a accedir a les peticions que han arribat des d’autonomies, partits i científics amb l’argument que Espanya ja ha pres mesures molt restrictives.

Segons el director del centre d’emergències, «l’objectiu és descendir la transmissió i garantir que aquest descens impedeix superar la capacitat de les ucis», ja que el pronòstic és que el sistema hospitalari arribi a la pressió màxima la setmana que ve. El motiu és que els ingressos, sobretot si exigeixen el pas per les unitats crítiques, es prolonguen molt, per tant, la previsió és que s’acumulin  els malalts que es van encomanar fa dies amb els nous infectats que cursin un quadro greu i això tensi encara més el sistema sanitari.

En alguns hospitals de la Comunitat de Madrid les ucis ja han arribat al límit, cosa que ha obligat el Govern regional a obrir un macrohospital a Ifema i a moure malalts d’unes instal·lacions a d’altres. Afortunadament el pic no s’espera per igual en totes les comunitats autònomes i també hi pot haver transvasament de pacients i del material necessari.          

En les últimes 24 hores, els pacients ingressats a les ucis s’han incrementat un 13%, fins als 4.165 casos, 486 més, un percentatge més baix al dels últims dies.

Els professionals sanitaris

Notícies relacionades

En aquest escenari, preocupa, i molt, l’alt nivell d’encomanats entre el personal sanitari, que els professionals atribueixen a la falta de material per protegir-se. Ja són 9.444 treballadors infectats, «una xifra molt alta comparada amb altres països», segons ha reconegut Simón, que ha confiat en el fet que quan es comencin a realitzar els testos ràpids, que permetran conèixer l’extensió real de l’epidèmia, al comptabilitzar els casos lleus, percentualment la xifra baixi. L’inici de les proves ràpides s’ha retardat perquè la primera partida que ha arribat de la Xina era defectuosa. 

Per la banda positiva, la xifra de persones curades dobla ja el nombre de morts. En concret, el còmput de recuperats ascendeix a 9.357 espanyols.