crisi del Covid-19

Les tres bones notícies en la lluita contra el coronavirus d'avui 26 de març

FILE PHOTO: A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego, California, U.S., March 17, 2020.    REUTERS/Bing Guan/File Photo

FILE PHOTO: A scientist at RNA medicines company Arcturus Therapeutics research a vaccine for the novel coronavirus (COVID-19) at a laboratory in San Diego, California, U.S., March 17, 2020. REUTERS/Bing Guan/File Photo / Bing Guan (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya i la resta de països del món s’escarrassen en la lluita contra el Covid-19. Tot i que el coronavirus causa cada dia noves víctimes i les xifres d’encomanats continuen augmentant, els esforços internacionals i la lluita diària del personal sanitari i els científics també donen bones notícies.

Aquestes són les  tres informacions positives relacionades amb la crisi sanitària que EL PERIÓDICO vol destacar en aquesta jornada del 26 de març:

1. Més investigacions en marxa

Les investigacions per intentar trobar una cura per al Covid-19 ja estan encarrilades i en marxa. Aquesta setmana, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat que arrenca un estudi a gran escala en què es testaran els tractaments més prometedors contra aquest nou coronavirus. Aquestes noves investigacions testaran l’efectivitat (i la seguretat) d’una combinació de fàrmacs que actualment s’utilitza en pacients amb el VIH, un medicament contra la malària provat per primera vegada durant la segona guerra mundial i un antiviral que va fracassar en la lluita contra l’ebola però que ara podria donar nous resultats.

Aquests no són els únics treballs en marxa. Centenars de grups d’investigació de tot el món estan treballant tant en tractaments (per als pacients infectats) com en vacunes (per prevenir futurs contagis). La Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica calcula que, ara com ara, hi ha fins a 20 projectes d’investigació centrats en vacunes i uns altres 30 centrats en medicaments. Aquestes bones notícies, no obstant, cal prendre-les amb cautela ja que els resultats tardaran mesos (o anys) a confirmar-se.

2. Un italià de 101 anys supera el coronavirus

Un italià de 101 anys ha superat un contagi per coronavirus després d’estar ingressat una setmana en un hospital de Rímini, ciutat situada a la costa adriàtica de l’Emília-Romanya. L’home ja ha tornat a casa amb la seva família.

Notícies relacionades

La vicealcaldessa Gloria Lisi ha assenyalat que «el senyor P., de Rímini, va néixer el 1919, enmig d’una altra pandèmia mundial tràgica. Ho ha vist tot, guerres, fam, dolor, progrés, crisi i resurreccions. Una vegada superada la barrera dels 100 anys, el destí li ha presentat aquest nou desafiament, invisible i terrible alhora», segons publica el diari ‘Corriere della Sera’.

3. Les persones curades són gairebé el doble que les que han mort a Espanya

Els efectes del confinament i altres mesures preventives es començaran a notar durant les pròximes setmanes, però de moment se sap que hi ha més persones que estan sortint curades dels hospitals que les que moren, almenys en 8 de les 17 comunitats autònomes d’Espanya. Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, el País Valencià, Extremadura, Melilla (amb només un mort) i Navarra sí que registren més morts que casos curats. Però Madrid i Catalunya, les dues regions més castigades per la pandèmia, tenen 3.882 i 1.697 pacients curats respectivament, davant els 2.090 i 672 morts. És a dir, cada dia surten de l’hospital més persones de les que moren. El País Basc, una altra de les autonomies més afectades amb 3.946 casos positius, ha comptabilitzat 621 altes hospitalàries davant 180 defuncions.