Excepció en l'estat d'alarma

Reoberts els vols entre Espanya i Itàlia només per repatriar 900 espanyols

Entre els afectats es troben els gairebé 200 ciutadans que havien quedat 'atrapats' en el creuer Costa Pacífica

crucero

crucero

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Govern ha modificat per un breu espai de temps el decret que restringia la prohibició de vols entre Espanya i Itàlia a causa de la pandèmia de coronavirus i només per poder repatriar 900 ciutadans espanyols que es trobaven en aquell país i havien manifestat la seva voluntat de tornar a la seva residència habitual. La decisió ha donat també una sortida als gairebé 200 espanyols ‘atrapats’ en el creuer Costa Pacífica, sorprès per l’esclat de la crisi del Covid-19 quan navegaven cap a Europa des d’Amèrica del Sud. 

Els 180 espanyols que seguien a bord del Costa Pacífica, de la companyia Costa Cruceros, haurien d’haver desembarcat en ports espanyols la setmana passada. No obstant, el capità del barco va afirmar que les autoritats espanyoles havien prohibit el seu acostament a causa del decret d’estat d’alarma –una prohibició que no consta a les autoritats espanyoles– i va seguir fins a Marsella. Ja al port francès, on estava previst que abandonessin la nau tant els ciutadans francesos com els espanyols –i gran part dels 950 argentins que també es trobaven a bord–, el govern francès va comunicar que només deixava sortir del barco els seus compatriotes. 

El capità, frustrat aquest desembarcament, va seguir fins al port de Gènova, on va arribar dissabte, 21 de març. Allà van sortir els italians i, poc després, els 950 argentins per a qui Costa Cruceros va contractar vols xàrter fins al seu país d’origen. Els espanyols, no obstant, van haver de continuar esperant en un barco ja gairebé buit. 

«Fa dos dies el capità va navegar fins al port de Civittavechia –el més gran i proper a Roma– i els van comunicar que podrien desembarcar allà. Quan ja tenien les maletes fetes i esperaven l’ordre, van saber que s’havia cancel·lat el desembarcament perquè no ho permetien les autoritats italianes. La falta d’informació ha sigut constant, el principal problema, ja que fora d’això han estat ben atesos, fins i tot millor que nosaltres perquè dins del barco, al no haver-se detectat cap cas de coronavirus, han pogut fer vida normal sense restriccions». Santiago Justel, fill de la Celia (65 anys) i el Manuel (67 anys), un matrimoni que viatjava en el creuer, respira alleujat ara que els seus pares tornen a casa. «Ells van amb un grup d’amics de Vigo i han llogat un minibús que els conduirà fins a Galícia des de Barajas». 

Notícies relacionades

El descens dels espanyols del barco s’ha dut a terme aquest matí i ha respectat el cordó sanitari anunciat per Costa Cruceros. Fins a l’aeroport han sigut traslladats en autobusos i els han entregat guants i mascaretes. Tots ells s’han emportat de regal, o en contraprestació, un ‘val’ per un altre creuer del mateix valor. Cal veure si seguiran amb ganes d’embarcar-se un altre cop. 

 

Temes:

Coronavirus