CELEBRACIÓ RELIGIOSA

Així serà la Setmana Santa en temps de coronavirus

El Vaticà ordena que els bisbes celebrin els ritus de Setmana Santa sense presència del poble i emesos en directe

undefined42654572 fotodeldia  graf9844  sevilla  24 03 2018   miles de persona200314123530

undefined42654572 fotodeldia graf9844 sevilla 24 03 2018 miles de persona200314123530 / RAUL CARO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els bisbes dels països afectats per mesures de confinament per l’expansió del coronavirus, com és el cas d’Espanya, hauran de celebrar els ritus de la Setmana Santa, perquè «la data de Pasqua no pot ser traslladada», però ho faran «sense la presència del poble» i de manera que els fidels puguin seguir-los en directe des de casa a través dels mitjans de comunicació.

Així ho estableix un decret de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sacraments del Vaticà, en el qual ofereix una actualització de les indicacions generals, «considerant la ràpida evolució de la pandèmia del Covid-19 i tenint en compte les observacions rebudes de les Conferències Episcopals».

Segons precisa el Vaticà, «ja que la data de la Pasqua no pot ser traslladada, als països afectats per la malaltia, on s’han previst restriccions sobre les reunions i la mobilitat de les persones, els bisbes i els preveres celebraran els ritus de la Setmana Santa sense la presència del poble i en un lloc adequat, evitant la concelebració i ometent la salutació de pau».

Seguiment des de casa

A més, s’estableix que els fidels siguin avisats de l’hora de l’inici de les celebracions, de manera que es puguin unir a l’oració des de casa. La Santa Seu assenyala que podran ser de gran ajuda els mitjans de comunicació telemàtica «en directe, no gravats». Quant al Diumenge de Rams, que aquest any és el 5 d’abril, el decret assenyala que «la commemoració de l’entrada del senyor a Jerusalem se celebri a l’interior de l’edifici sagrat».

En concret, precisa que a les esglésies catedrals s’adoptarà la segona forma prevista del Missal Romà; mentre que a les esglésies parroquials i als altres llocs, la tercera. Les dues fórmules es reserven per als moments com l’actual, en el qual no és possible realitzar una processó des de fora de l’Església.

Sobre la Missa crismal, la Congregació del Vaticà puntualitza que hauran de ser les mateixes Conferències Episcopals les que, valorant la situació concreta del seu país, donin indicacions sobre un possible trasllat a una altra data.

Missa oficiada per preveres

El decret també estableix que s’ometi el lavatori dels peus del Dijous Sant i que, al final de la missa del Sopar del Senyor, s’ometi també la processó i el Santíssim Sacrament es reservi al sagrari». Aquest dia, es concedeix excepcionalment als preveres  la facultat de celebrar la missa, sense la presència del poble, en lloc adequat.

El Divendres Sant, el Vaticà precisa que en l’oració universal, «els bisbes s’encarregaran de preparar una especial intenció pels que es troben en situació de perill, els malalts i els difunts» i afegeix que «l’adoració de la Creu amb el petó es limiti només al celebrant».

Finalment, estableix que la Vigília de Pasqua se celebrarà «només a les esglésies catedrals i parroquials» i per a la litúrgia baptismal, demana que «es mantingui només la renovació de les promeses baptismals». Els seminaris, les residències sacerdotals, els monestirs i les comunitats religioses també s’hauran d’atenir a les indicacions del decret.

Processons ajornades 

El Vaticà també proposa que les expressions de pietat popular i les processons que enriqueixen els dies de la Setmana Santa i del Tridu Pasqual, puguin ser traslladades a altres dies convenients, per exemple, el 14 i 15 de setembre, tot i que ho deixa «segons el parer del bisbe diocesà».

Notícies relacionades

Espanya, bisbats com el de Granada, Sevilla, Huelva, Cadis, Mallorca, Menorca o Saragossa, consultats per Europa Press, han indicat que esperaran que passi l’emergència sanitària pel Covid-19 per decidir si traslladen o no les processons de Setmana Santa.

Per la seva part, la majoria de confraries de Castella i Lleó veuen «inviable» traslladar les processons als dies 14 i 15 de setembre, ja sigui perquè són dies feiners o perquè coincideixen amb alguna festa local.