AQUEST DIJOUS

Exteriors contracta un avió per portar 400 espanyols de Centreamèrica

Són turistes que estaven a Guatemala, El Salvador i Hondures i no podien tornar

zentauroepp52891827 madrid  23 03 2020   llegada al aeropuerto de barajas de los200323102206

zentauroepp52891827 madrid 23 03 2020 llegada al aeropuerto de barajas de los200323102206 / Fernando Villar

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri d’Afers Estrangers, UE i Cooperació contractarà aquest dijous un vol extraordinari per repatriar 400 turistes espanyols que estan a Guatemala, El Salvador i Hondures, juntament amb uns 50 europeus que no tenen cap alternativa ni possibilitat de transport comercial.

Segons ha informat Exteriors, per fer-ho s’ha decidit activar el mecanisme europeu de protecció civil, pel qual l’Espanya avança l’import de l’operació però posteriorment pot obtenir-ne un reemborsament de fins al 75% per la Comissió Europea. El mecanisme exigeix que en els vols que es financen viatgin residents de diversos països de la UE.

La feina d’Exteriors per facilitar el retorn d’espanyols s’està centrant a assegurar que hi hagi connexions comercials a preus raonables, i la mateixa ministra ha insistit aquest dimarts en què no es pot enviar un avió a cada espanyol. No obstant, en aquesta ocasió explica que es contractarà un vol «amb caràcter excepcional i a causa de la impossibilitat de vies alternatives».

Serà un vol xàrter operat per la companyia WamosAir, que sortirà el 26 de març de Madrid a Guatemala, després continuarà la ruta al Salvador i, finalment, emprendrà vol des d’Hondures cap a Espanya, on està previst que el contingent amb els 400 espanyols aterri dissabte a primera hora del matí. En el vol hi anirà en tot moment un diplomàtic espanyol de la unitat de crisi per assegurar el bon desenvolupament d’aquesta operació.

Primera vegada a Espanya

Notícies relacionades

És la primera vegada que Espanya activa aquest mecanisme europeu de protecció civil per a una repatriació, però no és la primera vegada que la UE l’activa en la crisi del coronavirus per repatriar més de 600 europeus. Espanya també va repatriar espanyols des de la Xina.

El mecanisme va cofinançar tres vols francesos i un d’alemany per repatriar els europeus des de Wuhan (Xina) al gener, un més per repatriar des de Londres europeus que havien tornat en un vol britànic i dos d’Itàlia per repatriar europeus del creuer ‘Princess Diamond’ atracat a Yokohama.