FRONT AL COVID-19

El CGPJ deixa en mans dels jutges el règim de custòdia i visites dels menors

Ordena suspendre les compareixences periòdiques d'imputats i publica una guia d'actuació davant el coronavirus

Campo posa els metges forenses i els experts de Toxicologia a disposició dels hospitals espanyols

09/09/2019 El presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, junto a la fiscal general del Estado, María José Segarra (i), durante su intervención en el acto de la apertura del año judicial que preside el rey Felipe VI este lunes en el Salón de Plenos del Tribunal Supremo.

09/09/2019 El presidente del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, junto a la fiscal general del Estado, María José Segarra (i), durante su intervención en el acto de la apertura del año judicial que preside el rey Felipe VI este lunes en el Salón de Plenos del Tribunal Supremo. / Pool (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’estat d’alarma i els dubtes que la seva aplicació provoquen als jutjats espanyols ha portat la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a tornar a reunir-se. En sessió extraordinària ha acordat que, quan sigui necessari per falta d’acord entre els progenitors, correspondrà al jutge decidir sobre la suspensió, alteració o modulació del règim de custòdia, visites i estades dels menors en cas de separació o divorci.

El coronavirus ha provocat resolucions judicials contradictòries i algunes juntes de jutges, com els de família de Barcelona, han fixat que amb caràcter general es quedin amb un dels progenitors mentre duri l’alarma. El Consell, sense entrar en la funció jurisdiccional dels jutges, ha establert que aquestes mesures, de custòdia compartida o d’un altre tipus o el règim de visites, no estan afectades per la suspensió de terminis i actuacions processals de l’estat d’alarma, perquè són equivalents a l’execució d’una sentència, però «la necessitat de preservar la salut dels fills i dels progenitors pot imposar, segons les circumstàncies, la modificació del règim de custòdia, visites i estades, i alterar-lo o suspendre’l».

Determinar-ho correspondrà al jutge, que haurà «d’adoptar la decisió que correspongui» en funció de les circumstàncies del cas, «en garantia de la finalitat del reial decret i de la preservació de la salut i benestar dels fills, així com de la salut dels progenitors i, en general, de la salut pública». 

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat aquest acord en una «societat prou madura» i ha anunciat que, en coordinació amb les comunitats autònomes amb competències transferides, els 756 metges forenses, tret dels que cobreixin els serveis essencials, i els facultatius, tècnics i ajudants de laboratori de l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses es posaran a disposició dels hospitals espanyols. Aquests últims són experts en les proves pcr, per a la detecció del virus, va precisar.

Acords de jutges

La Permanent afegeix que el seu acord «no és obstacle per a l’eventual adopció d’acords a les juntes sectorials dels Jutjats de Família per tal d’unificar criteris i d’establir pautes d’actuació conjunta en ordre a satisfer les finalitats de protecció a què està orientat el reial decret», que és el que van fer els de Barcelona, que a més afegien que adaptarien el seu acord al criteri que marqués el Consell.

L’Associació Espanyola d’Advocats de Família es congratula en un comunicat de l’acord del CGPJ i crida al sentit comú els pares per arribar a acords sense necessitat d’acudir a la justícia i poder complir el règim estipulat, però tenint en compte les circumstàncies que poden alterar-lo com que un dels progenitors o algú pròxim resulti infectat.

Sense compareixences

Una de les decisions de la Permanent que més mostren la situació que vivim és la seva decisió de suspendre les compareixences periòdiques que es fixen per assegurar la subjecció a un procediment judicial de les persones imputades. El CGPJ ha acordat suspendre aquesta mesura tret que el jutge l’acordi en casos excepcionals.

El Consell, que ha acordat reforçar els partits judicials més petits amb personal d’altres de més grans, ha acordat incloure en la relació de serveis essencials en l’ordre jurisdiccional social els processos relatius a drets d’adaptació d’horari i reducció de jornada continguts a l’article 6 del reial decret de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19. 

A més, en resposta a un dubte plantejat pel Tribunal Superior de Justícia de Múrcia ha establert que «les inscripcions de naixements en el Registre Civil que es troben dins del termini no estan afectades per la declaració de l’estat d’alarma i, per tant, hauran de continuar practicant-se». Els que estiguin fora de termini s’han d’entendre suspesos.

Neteja i reorganització

Notícies relacionades

El Consell, d’altra banda, ha publicat una guia d’actuació per a òrgans judicials en cas de positiu per coronavirus del personal judicial o d’altres persones que hagin estat en dependències judicials. L’afectat, a més de posar-se en contacte amb el servei de salut pública corresponent i seguir les seves instruccions, haurà d’informar els seus superiors orgànics. 

La comissió de seguiment ordenarà la neteja de la seu, mentre que el Tribunal Superior de Justícia donarà instruccions als jutges degans per a la reorganització dels serveis afectats i adoptarà les decisions organitzatives i governatives que siguin procedents (com el reforç de plantilles o l’habilitació d’altres seus) per a la prestació dels serveis essencials.