Crisi sanitària internacional

Educadors denuncien el trasllat d'un menor amb coronavirus a un centre tutelat sense protecció

La Generalitat manté que s'han seguit tots els protocols que marquen les autoritats sanitàries

Els empleats amenacen d'absentar-se del lloc de treball si no els dispensen mesures adequades

zentauroepp3748646 barcelona 3 12 2005  entrada a la masia de mas pins de colls200319164132

zentauroepp3748646 barcelona 3 12 2005 entrada a la masia de mas pins de colls200319164132 / CARLOS MONTANES

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diversos educadors del centre de menors tutelat de la Generalitat Mas Pins, ubicat a Barcelona i gestionat per una entitat social, han denunciat aquest dijous que el Govern ha traslladat un menor infectat de coronavirus al seu centre, que segons afirmen «no disposa de mesures de protecció» contra el patogen. La Generalitat manté que el trasllat s’ha produït «atenent totes les garanties sanitàries» i després de saber que el menor havia sigut donat d’alta. «Ens sembla una forta irresponsabilitat», han lamentat aquests treballadors en declaracions a EL PERIÓDICO. Els esmentats professionals han alertat que aquest nen, de 14 anys, amb prou feines entén el castellà ni el català i té una cardiopatia associada. 

Aquest menor d’origen magribí vivia des de fa mesos en un centre d’acollida de Sant Feliu de Llobregat, segons apunten els treballadors consultats. Però la setmana passada va donar positiu per coronavirus i el van traslladar a un centre hospitalari, expliquen les mateixes fonts. Va ser a inicis de la setmana passada quan l’hospital li va donar l’alta. «Seguia infectat però les seves constants vitals estaven bé, així que li van donar l’alta però el van traslladar al nostre centre», detallen. 

Molt poca protecció

El problema, a l’entendre dels educadors, és que el seu centre amb prou feines té mesures de protecció. «Ahir ens van donar les primeres mascaretes, que són d’un sol ús», exposen. Utilitzen guants, però no tenen ni ulleres de protecció ocular, ni bates impermeables, ni tampoc les màscares tipus FF2, les habilitades en casos d’aïllament. «Òbviament l’estem visitant, però tenim por d’infectar-nos i estendre la malaltia entre la resta de nens, treballadors i les nostres pròpies famílies», subratllen aquests empleats, que prefereixen no ser indentificats per por de ser acomiadats.

Fonts de la Conselleria d’Afers Socials consultades per aquest diari confirmen el trasllat. «S’han aplicat tots els protocols i les garanties sanitàries», comenten. De fet, detallen, van fer aquest trasllat atenent a «les recomanacions de les autoritats sanitàries». A més afirmen que el menor no ha estat en contacte amb la resta de nens del centre, i només ha sigut visitat per «un nombre molt estret de professionals».

Problemes coronaris 

Notícies relacionades

A part de la malaltia vírica, aquest menor té problemes coronaris, per la qual cosa els treballadors de Mas Pins van haver de demanar una màquina que li controla els batecs. «La situació és greu, aquest nen amb prou feines parla espanyol, està lluny de la seva família i no ens coneix ni a nosaltres ni a la resta de nens del centre, no entenem per què no el van traslladar al seu antic centre a Sant Feliu», lamenten. 

Els educadors també han enviat una carta als responsables de la seva fundació, i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, en la qual han amenaçat de no assistir al seu lloc de treball si no els dispensen les mesures de protecció adequades.