Coronavirus i presons

El positiu de Rosa Peral estén la inquietud a les presons

Els funcionaris que van tractar amb la presumpta coautora del crim de la urbana demanen la prova del Covid-19

Els presos amb permisos penitenciaris reclosos a presons ordinàries no poden confinar-se a casa seva

undefined3710027 barcelona 23 11 2005 sociedad prision de mujeres o centro pe200319200458

undefined3710027 barcelona 23 11 2005 sociedad prision de mujeres o centro pe200319200458 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Rosa Peral, que espera sentència per l’anomenat ‘crim de la Urbana’, va donar positiu en coronavirus i una onada expansiva de nervis s’ha disparat al seu voltant, sobretot a la presó catalana de Wad-Ras. Les preses han sigut confinades i s’ha aïllat la que era la seva companya de cel·la perquè no s’estengui el contagi, però no els funcionaris.

Passades les 14.00 d’aquest dijous, un torn de vigilants penitenciaris sortia de la presó barcelonina de dones, i un altre grup de set funcionàries i funcionaris n’agafava el relleu. «I tot sense que ens hagin dit res», explicava un dels funcionaris sortints, que durant el judici pel crim li ha obert i tancat diverses vegades les portes a la presumpta coautora. El treballador penitenciari tornava a casa després de la feina i, al poder tornar a utilitzar el mòbil, es quedava perplex al veure a l’aparell notícies sobre el positiu de la seva presó.

El fiscal i els advocats que han tractat l’exagent de la Guàrdia Urbana de Barcelona han rebut la recomanació de guardar quarantena, de la mateixa forma que totes les internes de Wad-Ras. Tots els agents dels Mossos d’Esquadra que han tingut tracte pròxim amb Rosa Peral a les conduccions de la presó a l’Audiència Provincial de Barcelona han rebut ordre d’identificar-se i confinar-se. Almenys un dels membres de la dotació presenta símptomes.

Mentre Rosa Peral evoluciona de la seva malaltia a l’hospital penitenciari de Terrassa –on també està ingressat el polític pres Josep Rull– les últimes funcionàries que la van escorcollar passen hores d’incertesa, sobretot les que tenen familiars grans.

On fer-se el test

Només des d’ahir la Secretaria de Mesures Penals, les institucions penitenciàries catalanes, va accedir a repartir mascaretes entre el seu personal de presons. Les autoritats penitenciàries, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, han sigut reticents al repartiment de mascaretes no només perquè no n’hi havia prou, sobretot per no inquietar els presos.

En el cas de Catalunya, la inquietud es va desbordar cap a la delegació del Govern central a Barcelona. A les 12.32 de la nit, la delegada, Teresa Cunillera, va rebre un correu electrònic d’un grup de funcionaris encapçalat per Francesc López, coordinador del sindicat penitenciari Acaip a Catalunya. Volien saber «a quins centres de salut (o un altre recurs) hem de dirigir els treballadors que ho necessitin», diu el missatge.

Es referien a fer proves de coronavirus. Hores abans, el Ministeri de l’Interior havia dirigit a les delegacions del Govern de províncies amb centres penitenciaris al seu comandament una instrucció perquè els vigilants de les presons se sotmetin a la prova, i els catalans volien test, ja que «són molts els treballadors amb símptomes que no s’haurien d’incorporar al seu servei sense sotmetre’s als tests oportuns».

A Catalunya no té les competències penitenciàries del ministeri, i pel despatx de Cunillera va contestar a les 8.42: «Aquesta Delegació de Govern no ha rebut cap comunicació del Ministeri de l’Interior en relació amb treballadors de centres penitenciaris. En aquesta comunitat autònoma, els centres penitenciaris depenen de la Generalitat de Catalunya, que serà l’administració competent per articular fer les proves diagnòstiques». López, el funcionari remitent, lamenta: «Estem en un estat d’alarma de dues velocitats».

Permisos sense permís

Les diferències en funció del repartiment de competències també han causat confusió entorn de la forma de confinament d’aquells presos que, per l’article 100.2, poden sortir diàriament de les presons a treballar.

Des de l’emissió del reial decret d’estat d’alarma, tots els permisos carceraris, inclosos aquests del 100.2, estan suspesos. Aquest dimecres, Institucions Penitenciàries va enviar als centres penitenciaris sota el seu comandament (tots els d’Espanya menys Catalunya) una instrucció perquè aquells presos en règim de sortida amb possibilitat de portar braçalets de control telemàtic no tornin a les presons de moment per no incrementar el risc d’introducció de virus, i se sotmetin a control fins i tot telefònic.

L’endemà al matí, la mesura introduïa dubtes sobre la forma de compliment els presos acollits a l’article 100.2 del Reglament Penitenciari –que permet sortir a treballar–, entre aquests els del procés, malgrat que no són a presons d’Interior. Aquest dijous al matí Institucions Penitenciàries va haver d’aclarir que aquest «règim de flexibilitat» no és per a aquest tipus d’interns, sinó per als que, alleujats pel 100.2, a més siguin «a Centres d'Inserció Social dependents i independents, seccions obertes i unitats dependents», i no per als que «estan ubicats en centres penitenciaris ordinaris. Aquests interns en cap cas podran passar a residir als seus domicilis particulars», diu la instrucció, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Deixar que els interns amb permís, per l’epidèmia de coronavirus «passin a residir als seus domicilis no compta amb cap recolzament legal, tret que aquesta decisió s’aprovi judicialment», diu la circular d’Interior, firmada pel director general de Compliment d’Institucions Penitenciàries, Javier Nistal.

Cops de porta a Picassent, mossegades a El Puerto

És el penúltim episodi de confusió que està generant a les presons l’epidèmia de coronavirus i la tensió associada. El dia 17, el ministre Fernando Grande-Marlaska va dirigir una carta al personal de les presons agraint-los la seva dedicació. En la missiva reconeixia: «Les mesures que ens hem vist obligats a dictar, quant a la supressió de les comunicacions i els permisos dels interns, són un element desestabilitzador per a la vida ordinària als centres penitenciaris».

A la presó de Picassent, a València, aquest dimecres el cap de servei va haver d’apaivagar uns desordres, segons fonts penitenciàries. Van passar al mòdul d’ingressos. La consigna és no deixar entrar el virus a l’interior de la presó, on viu una població molt vulnerable. A les presons d’Interior, es reté els ingressats i els que tornen de permís 15 dies de quarantena preventiva en aquests mòduls.

La paciència d’un grup d’interns es va acabar, i van començar a colpejar amb les mans les portes de les seves cel·les. Per acabar amb l’incident no va ser necessari l’ús de la força, refereixen les mateixes fonts.

A Puerto II i Puerto III, recintes del famós penal d’El Puerto de Santa María (Cadis), aquest dijous es va registrar un tumult de 18 presos i dos d’ells van aprofitar per pujar a la teulada. Va entrar la policia, però el director de la presó va parar l’incident convencent-los que baixessin. Un funcionari va rebre una mossegada al braç. Quinze han anat a aïllament.

Notícies relacionades

Tots els delegats sindicals dels funcionaris de presons a El Puerto creuen que el cas és «degut sobretot a la situació generada al suspendre’s les comunicacions tant familiars com per locutoris i davant de la incertesa del coronavirus». 

Portaveus de l’Associació Professional de Funcionaris de Presons denuncien: «Avui ens trobem amb un ambient molt caldejat als centres penitenciaris, que seguirà en augment, i sense ser considerats agents de l’autoritat, amb un uniforme d’ínfima qualitat i una escassetat de plantilla preocupant, per posar-ne un exemple. S’han produït aldarulls en diferents centres i cada dia que passa augmenten en intensitat, la preocupació entre el col·lectiu és més que evident».