RESPOSTA A CASTELLS

El Govern central nega haver requisat a Catalunya material sanitari per al coronavirus

Igualada rebrà les 4.000 mascaretes sol·licitades abans de dissabte

zentauroepp52750552 12 03 20 igualada brot de coronavirus  hospital d igualada  200312163017

zentauroepp52750552 12 03 20 igualada brot de coronavirus hospital d igualada 200312163017 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha dit que rebran abans de dissabte les 4.000 mascaretes sol·licitades per a l’hospital de la ciutat, les quals la Generalitat i ell mateix havien denunciat que s’havien «confiscat» a Madrid. Davant d’aquestes denúncies, fonts de la Delegació del Govern a Catalunya van indicar ahir a Efe que el Ministeri de Sanitat no ha requisat mascaretes ni cap tipus de material sanitari amb destinació a la comunitat.

El mateix ministre, Salvador Illa, ha informat de l’entrega d’1,5 milions de mascaretes els últims dies, a les quals se’n sumaran 327.000 més aquest dijous. El ministre, que també ha anunciat la contractació de 30.000 nous sanitaris, ha evitat polemitzar amb algunes crítiques provinents de Catalunya i Madrid i ha fet una crida a la unitat.

D’aquesta manera, Illa contestava i responia també a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a l’assegurar que no s’han requisat mascaretes ni hi ha hagut «impediments» a les duanes per a l’entrada d’aquests productes al país. De fet, ha assenyalat que avui mateix s’han enviat 324.000 mascaretes a la Comunitat de Madrid i 245.000 a Andalusia, així com a totes les regions que n’han demanat. 

Precisament, Sanitat va iniciar una compra centralitzada de material sanitari el 12 de març, acordada amb les autonomies, per donar-los, de manera gratuïta, suport en l’adquisició de mascaretes i altres equips de protecció del personal sanitari. Així mateix, van precisar que, des del moment en què es va tancar l’acord de compra centralitzada, Catalunya ha rebut prop de 200.000 mascaretes.

Castells hi insisteix

«La denúncia que vam fer ahir ha sigut miraculosa», ha assenyalat aquest dijous l’alcalde en la roda de premsa diària per actualitzar la situació a la zona d’Igualada, on el brot a l’hospital ha provocat la mort de 15 persones i hi ha un total de 297 positius, dels quals set estan greus.

Notícies relacionades

Castells ha estimat avui que les 4.000 mascaretes que es rebran pròximament a Igualada només duraran una setmana, i per aquesta raó ha reclamat «que tot el material que se sol·liciti des de l’hospital i les residències de persones grans de la zona sigui atès. Demanem a les administracions que tot el que es requereixi sigui enviat immediatament, perquè fa falta».

A més, els ciutadans d’Igualada s’han activat per fabricar mascaretes. Els responsables de l’empresa local de roba esportiva Elements disposava d’un estoc d’un material convertible en mascaretes sanitàries. Desenes de ciutadans s’han ofert voluntaris per fabricar-les a casa.