Molt menor que la resta

Espanya té menor despesa sanitària pública i menys llits que els països de la UE

Gasta fins a un 15% menys que la resta de països membres de la Comunitat Europea

zentauroepp52838643 covid madrid200318155801

zentauroepp52838643 covid madrid200318155801 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
ACN

Espanya té una despesa sanitària pública inferior a la mitjana de la Unió Europea i també menys llits hospitalaris que la mitjana del club comunitari. 

Amb la crisi del coronavirus posant a prova els sistemes sanitaris de cada país, Espanya, amb un 8,9% del PIB destinat a aquesta despesa sanitària, gasta un 15% menys que la mitjana dels socis europeus en aquesta qüestió, que dediquen una mitjana del 9,8% del seu PIB, segons un informe de la Comissió Europea publicat a finals del 2019.

Espanya també se situa per sota de la mitjana en la disponibilitat de llits hospitalaris, tenint-ne tres per cada 1.000 habitants; així és per sota de països com Grècia, Portugal i Itàlia, i molt lluny d’Alemanya i el Japó. 

Els ciutadans més sans

Segons l’informe de la Comissió, malgrat tenir els ciutadans amb millor salut de la UE, la despesa sanitària espanyola és de 2.371 euros per persona davant els 2.884 de mitjana de la UE. Durant els anys de la crisi econòmica, la despesa sanitària va disminuir, però es va recuperar a partir del 2014.

Notícies relacionades

Del total de la despesa, el valor invertit en la sanitat pública representa un 71%, una xifra que és per sota de la mitjana de la UE, que és del 79%. L’estudi de la Comissió també alerta de la tendència en augment de la temporalitat dels professionals sanitaris.

Sense gastar menys en despesa sanitària pública que la mitjana de la UE, l’esperança de vida dels espanyols és la més elevada de la UE i les desigualtats socials quant a l’esperança de vida són també menys pronunciades a Espanya que en altres països europeus, segons l’informe.