Covid-19

Coronavirus: El Govern intentarà que es facin les proves a tots els casos lleus d'aquí a 2 o 3 dies

Sanitat afirma que «es farà un esforç molt important per reprendre les mostres» a les persones amb símptomes

undefined52592714 graf122  madrid  02 03 2020   el director del centro de coor200306114455

undefined52592714 graf122 madrid 02 03 2020 el director del centro de coor200306114455 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern està preparant una logística perquè d'aquí a dos o tres dies s’aconsegueixi fer les proves als casos lleus amb símptomes de coronavirus, segons ha comunicat aquest dimarts el director del Centre d’Emergències i Alertes SanitatFernando Simón

En la roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic de gestió del coronavirus, en la qual s’han confirmat ja 11.178 casos positius i 491 morts, Simón ha explicat que «hi ha equips treballant durament» perquè es puguin fer proves de coronavirus a tots els casos lleus, cosa que no passa en l’actualitat. «Espanya és molt conscient que una de les mesures de protecció és el diagnòstic precoç i l’aïllament dels casos per reduir la transmissió» del virus entre la població, ha remarcat. 

Simón ha especificat que amb les mesures d’aquests dies l’aïllament està «gairebé assegurat», però ha reconegut que «no és el mateix estar a casa teva sabent o no si tens la malaltia». «Es farà un esforç molt important per reprendre les mostres a qualsevol que en tingui símptomes», ha comentat Simón després de ser preguntat per les recomanacions de l’OMS sobre que és convenient fer les proves a tot cas sospitós. 

Sobre la capacitat dels pacients donats d’alta de continuar encomanant la malaltia, Simón ha recomanat que aquestes persones han d'estar en quarantena 14 dies després d’abandonar l’hospital o fins que tinguin almenys una primera prova negativa. I quant a un estudi de la revista ‘Science’ que parla sobre casos latents a l’inici de l’epidèmia, Simón ha afirmat que «una vegada que l’epidèmia s’ha iniciat, el nombre de casos infectats no ha de ser exactament el mateix que el total de casos per poder valorar l’evolució de l’epidèmia». 

Els aïllaments cal fer-los als transmissors però és cert que si a l’inici no detectem casos i deixem que hi hagi diversos punts de transmissió sense detectar, acaba generant el percentatge de casos greus. 

Notícies relacionades

Si aquest nombre latent que transmet sense saber-ho és molt gran «òbviament l’inici de l’epidèmia és més explosiu del que podíem preveure si haguéssim sigut capaços de detectar aquests casos que s’han recollit en el sistema sanitari», una cosa que «és molt probable» que fos el que va passar a Wuhan (Xina) a l’inici de l’epidèmia, a Itàlia i «és molt possible que en alguna zona d’Espanya hagi passat una cosa semblant». 

Ara s’ha de valorar el temps entre que aquests casos poguessin estar transmetent i que es van detectar els primers casos per veure l’«impacte total» en l’epidèmia a cada país, ha afegit Simón.