LA RESPOSTA POPULAR

Entitats socials adverteixen d'una crisi de la vivenda pitjor que la del 2008

Demanen a Sánchez la moratòria de lloguers i hipoteques als qui perdin els seus ingressos pel confinament

Impulsen la campanya #plandechoquesocial per evitar que «aquesta crisi la paguin els de sempre»

zentauroepp50332577 barcelona 10 10 2019  la asamblea de vecinas del bloc llavor200205180359

zentauroepp50332577 barcelona 10 10 2019 la asamblea de vecinas del bloc llavor200205180359 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les organitzacions socials que treballen pel dret a la vivenda, entitats que van veure abans que ningú com acabaria la sagnia de les hipoteques primer, i la bombolla del lloguer, després, adverteixen a Sánchez que o se suspenen els pagaments de lloguer i d’hipoteca per a les persones que estan deixant de percebre ingressos per la crisi del coronavirus o ens enfrontem a una crisi de vivenda més gran que la del 2008. Així ho exposen en un comunicat firmat de forma conjunta –«units», com demana el Govern– pel Sindicat de Llogaters de Barcelona i el de Madrid,  en què, a més, recolzen el batejat com a Pla de Xoc Social firmat per desenes d’entitats socials de tot Espanya.

«En pocs dies milers de persones estan sent acomiadades dels seus treballs o patint ERTO. Moltes famílies que de sobte deixen de rebre ingressos confinades a casa, però han de continuar pagant el lloguer, la hipoteca i els subministraments bàsics. Estan començant a arribar casos de persones desesperades que no van poder fer front a aquestes despeses en aquest context. Fa anys que denunciem que estem sumits en una nova crisi de la vivenda, i la crisi del coronavirus fa aquesta situació molt més greu», assenyalen. Així, davant de la possibilitat que s’allargui el confinament, «en un context de carència absoluta de política de vivenda real a nivell estatal, que en els pròxims mesos es podria traduir en processos massius de desnonaments que no tolerarem», remarquen convençuts que s’ha d’aturar aquesta situació abans que sigui massa tard.

Garantir els salaris

A més d’assegurar les vivendes, les entitats socials consideren que aquesta mesura ha d’anar acompanyada d’una política «que no permeti cap acomiadament i garanteixi la cobertura del 100% del salari, a més que posi la sanitat privada a disposició de l’interès general».

Notícies relacionades

I llancen una advertència al Govern: «Si no aprova aquestes mesures, seran els sindicats de llogaters que les portaran a la pràctica; perquè si alguna cosa tenim clara, és que aquesta crisi no la pagarem la població, com va passar el 2008», conclouen.

Desenes d’organitzacions socials han llançat a les 13 hores d’aquest dilluns una campanya a les xarxes socials per exigir al Govern un Pla de Xoc Social davant de la crisi del coronavirus. La campanya #PlandeChoqueSocial ha rebut el recolzament d’entitats i xarxes d’entitats, com la Xarxa d’Economia Social i Solidària, que demanava a les seves xarxes «polítiques socials justes i valentes per garantir que aquesta vegada la crisi no la paguin els de sempre.