LA VIDA I LES CURES AL CENTRE

Neixen de forma espontània grups de solidaritat veïnal a escales i carrers

Monitors de cau i el sindicat de cuidadores sense papers s'ofereixen per cuidar els més vulnerables

El Sindicat de Llogaters elabora un pla de xoc amb 10 mesures com una moratòria en els lloguers

Neixen de forma espontània grups de solidaritat veïnal a escales i carrers
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en moviments socials i veïnals

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PDF l’encapçala un «contra la crisi del coronavirus, ajudem-nos entre les veïnes de forma segura» i el firma la Xarxa de Suport Mutu de Gràcia. Un document per activar grups de contacte a les escales i trams de carrer per mantenir-se informats i detectar qui té necessitats específiques o pot oferir recolzament. Aquesta iniciativa nascuda al barri barceloní de Gràcia (i que ja compta amb perfil de Twitter, @SuportGracia) només és una mostra de les desenes de xarxes de solidaritat veïnal que s’estan estenent per tot Barcelona. Des d’associacions de veïns fins a casals i esplais s’estan organitzant per teixir una xarxa de recolzament mutu i no deixar ningú a l’estacada. Des de cangurs gratis per a famílies que no tinguin amb qui deixar els fills fins a voluntaris per anar a fer la compra de gent gran per evitar que surtin de casa i corrin riscos innecessaris. A més de per missatges de whatsapp a través dels grups d’escoles, entitats i associacions, el gran mitjà de comunicació amb l’exterior aquests dies, aquestes iniciatives també s’estan donant a conèixer per les xarxes socials, mitjà que, a més, està ajudant que es multipliquin a diferents escales, carrers i barris.

Notícies relacionades

L’acabat de crear sindicat de cuidadores sense papers també ha emplenat el Raval de Barcelona de cartellets oferint cangurs gratis per a les famílies més vulnerables del barri i el Lokal, punt de referència per a molts veïns, aquest divendres comunicava que continuarà obert, «per ajudar a informar, contactar i actuar». «Estem veient que es tanquen espais i se suspenen activitats mentre molta gent del barri està desbordada, sense saber bé què fer i, mentre l’acomiaden, es queda aïllada a casa sense xarxa de recolzament. Necessitem activar el que ja tenim, xarxes de recolzament mutu i solidaritat, llocs de contacte, accions que siguin útils i segures perquè la gent conegui els seus drets, sàpiga que és el millor o el menys dolent i no es trobi sola, sobretot la més vulnerable. No podrem fer gaire, però sí estar allà per informar directament o virtualment per posar en contacte necessitats i possibilitats», afirmen des d’aquest refugi de recolzament mutu i lluita des de fa més 30 anys. 

Cobertura econòmica de les cures

El Sindicat de Llogaters, juntament amb nombrosos sindicats de barri, han respost a les mesures plantejades a l’inici d’aquesta crisi per la patronal amb un pla de xoc particular. «En vista de la crisi i l’excepcionalitat, instem els poders públics a decretar un pla de xoc. La vida i les persones, primer. Impulsem 10 mesures urgents, entre aquestes una moratòria del pagament del lloguer i les hipoteques», diuen. Aquest pla impulsat pels sindicats de barri també demana la cobertura econòmica de les cures «com a mesura excepcional per a aquells treballadors que no puguin assistir al seu lloc de treball per fer-se càrrec de terceres persones afectades pel virus, convalescents o afectades pel tancament dels centres educatius, de les residències de gent gran i dels centres de dia».