Propostes

Origami: plegar papers per no pensar en el coronavirus

L'expert en papiroflèxia Manuel Carrasco recomana aquest art japonès pels seus efectes beneficiosos per a la ment i les mans de joves i grans

«Amb uns quants papers quadrats i els tutorials que hi ha a internet, les hores de confinament domèstic es passen volant», diu

salon origami epc / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

S’acosten llargs dies de confinament domèstic. Amb tota seguretat, el consum de televisió es dispararà en els pròxims dies, tant en obert com a través de les plataformes ‘online’, però més enllà de les pantalles hi ha un insondable menú d’opcions per passar el temps sense pensar en l’amenaça del maleït coronavirus. Encara queden moltes hores per matar, però poc espai per poder fer-ho. En la majoria dels casos, caldrà passar aquest temps d’incertesa entre els metres quadrats de cada casa.

En aquestes circumstàncies tan particulars, una activitat tan senzilla, assequible i econòmica com la papiroflèxia es revela com una arma infal·lible per mantenir les mans ocupades mentre evitem que la ment es preocupi. Ho sap bé l’arquitecte madrileny Manuel Carrasco, que fa onze anys que viu de l’art de plegar papers i avui presumeix de ser un dels experts més importants en origami d’Espanya.

Passió per l’origami

El 2011, quan la crisi va tirar per terra les expectatives de futur de la seva professió, va decidir obrir a Madrid un local dedicat a la papiroflèxia japonesa, tècnica que va descobrir visitant el pavelló nipó de l’Expo de Sevilla de 1992, i de la qual està enamorat des d’aleshores.

En l’última dècada, per Mínimum Origami, la seva petita botiga-taller del barri de Chamberí, han passat molts clients interessats a comprar els materials, les figures de paper i els manuals que ven. Però, sobretot, han desfilat desenes d’alumnes de totes les edats a qui ha transmès la seva passió per l’origami en les classes que imparteix diàriament. «I hi ha una norma que no falla mai: quan troben la manera de plegar papers, a tots els passa el temps sense adonar-se’n. És habitual que arribi l’hora d’acabar la classe i preguntin sorpresos: ‘¿Ja hem acabat?’», afirma.

Segons l’opinió de Carrasco, la papiroflèxia té efectes balsàmics per a la ment i gimnàstics per a les mans. «Aquells minuts i hores que passes pendent de plegar la peça de paper per crear la figura que busques, estàs tan concentrat en aquesta tasca que no penses en res més. T’oblides de les preocupacions i se te’n va del cap fins i tot la noció del temps», diu.

Art barat

En el cas dels menors, que aquests dies s’estan a casa avorrits sense fer res o pendents de les tauletes i la tele, el benefici es multiplica. «Estan en edat de desenvolupament mental i l’origami els ajuda a entrenar la psicomotricitat fina i el sentit espacial. També els obliga a mantenir-se concentrats en una tasca fixa, que és fonamental en aquella fase de les seves vides», afirma aquest expert.

Notícies relacionades

I, a sobre, és un art barat. «Amb uns quants papers quadrats i els tutorials que hi ha a internet, les hores de confinament domèstic es passen volant sense necessitat de fer grans despeses», diu Carrasco, creador de figures de paper que s’han utilitzat en campanyes publicitàries de marques com Coca-Cola o Loewe.

En la quarantena del coronavirus, la papiroflèxia es presenta com una finestra a l’evasió sense sortir del menjador de casa. A través d’aquests vídeos de Youtube es poden aprendre a fer fàcilment figures com la grua, la guineu, el peix i el conill. Quan acabi el confinament, es pot tenir un autèntic zoològic de paper a casa.