MESURES HIGIÈNIQUES

Així t'ajudarà la teva cançó preferida de Rosalía a evitar el coronavirus

Una iniciativa 'online' trasllada les recomanacions de les autoritats sanitàries sobre higiene personal a qualsevol melodia per recordar els passos que cal seguir i el temps total del procés

zentauroepp52731578 lavado manos200311110922

zentauroepp52731578 lavado manos200311110922

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Una de les claus per frenar l’epidèmia de coronavirus és reforçar les mesures d’higiene personal. Sobretot la rentada de mans, la manera més senzilla que tenim de matar el patogen (desfent la capa de greix que el protegeix) i així evitar-ne l’expansió. Però perquè aquest simple gest resulti efectiu, les autoritats sanitàries insisteixen que cal rentar-se les mans correctament. Amb aigua, sabó i una tovallola d’un sol ús. Arribant a tots els racons. I durant prou temps perquè aquesta pràctica resulti efectiva, per això es recomana que aquest procés duri entre 20 i 60 segons. Per explicar tota la seqüència, les autoritats sanitàries han difós en els últims dies una sèrie de materials informatius en què s’explica el procés. I, ara, una nova iniciativa ‘online’ trasllada aquests consells a qualsevol cançó que pugui ajudar a controlar tant el temps de rentada com els passos que s’han de seguir.

La pàgina web ‘Wash your lyrics’ neix com una eina per «generar una infografia sobre com rentar-se les mans basant-se en la lletra de la teva cançó favorita». Habitualment, els sanitaris aconsellen ‘activar el temporitzador’ cantant, per exemple, la cançó d’aniversari dues vegades. Però ara, aquesta nova iniciativa explica com aplicar aquesta tècnica d’higiene personal seguint qualsevol melodia. Com al compàs de ‘Malamente’, l’èxit viral de Rosalía. Seguim, doncs, pas per pas la coreografia.

Com us podeu rentar les mans bé amb ‘Malamente’

Comença la música i així s’inicia el procés. Mentre sona «Ese cristalito roto, yo sentí como crujía» us haureu de mullar les mans sota l’aigua. Amb l’«Antes de caerse al suelo, ya sabía que se rompía» tocarà acostar-se al dispensador de sabó i agafar la quantitat suficient de detergent per completar el procés. Ara comença la diversió. Al so d’«Está parpadeando la luz del descansillo» haureu de fregar-vos les mans fent moviments circulars. Quan arribi «Una voz en la escalera, alguien cruzando el pasillo» és el moment de fregar-se la palma d’una mà amb el dors de l’altra, entrellaçant els dits. Ara toca fregar-se els palmells de les mans, també entrellaçant els dits al ritme d’«Hmm».

L’arribada del primer «Malamente» indica que toca fregar-se el dors dels dits. El segon «Malamente» indica que ha arribat el moment dels polzes, que acabarà amb el «Tra-trá». Arribats al «Mu’ mal, mu’ mal, mu’ mal» tocarà fregar-se la punta dels dits contra els palmells. Si es fa enèrgicament, millor. I quan soni el «Toma que toma» ja tocarà esbandir-se les mans. En el següent «Malamente» ja hauríeu d’estar assecant-vos les mans amb una tovallola d’un sol ús. I si tot ha anat segons el pla quan torni a sonar el «Mu’ mal, mu’ mal, mu’ mal» és que ho haurem fet bé.

Tot aquest procés hauria de durar uns 30 segons. Si es volen extremar precaucions, la coreografia es pot repetir dues vegades. O, millor encara, seguir el ritme de ‘Malamente’ fins al final de la segona tornada. En aquest cas, aconseguireu un total de 60 segons.

De ‘La Macarena’ a ‘Tusa’

Notícies relacionades

Utilitzar cançons a tall de temporitzador no és una pràctica fora del comú. En els cursets de primers auxilis s’aconsella realitzar els massatges de reanimació cardiorespiratòria a ritme de ‘Staying alive’, dels Bee Gees, o de ’La Macarena’, de Los del Río. En aquest cas, l’objectiu és marcar el ritme de les pulsacions seguint el ritme d’una cançó enèrgica que marqui al voltant de 100 compressions per minut.

En el cas de rentar-se les mans, la música serveix per marcar el temps i recordar els passos que cal seguir. Si apostem per una coreografia higiènica a ritme de ‘Tusa’, èxit viral de Karol G. i Nicki Minaj, heu de començar amb el «a no tiene excusa», al cap de 30 segons estaríeu en el «Llorando lo comienza a llamar» i al cap de 60 en el rap de Minaj. Si optéssiu per rentar-nos les mans al compàs d’‘Aserejé’ hauríeu de començar amb el «Mira lo que se avecina», arribaríem al primer «Aserejé» al cap de 30 segons i al «Poseído por el ritmo ragatanga» al cap de 60 segons.  Amb l’‘Oops I did it again’, de Britney Spears, es començaria amb l’«I think I did it again» i a l’arribar al primer «Oops» ja tindreu els primers 30 segons de rentada i a l’escoltar el «Wishing that heroes they truly exist» haureu assolit els 60 segons.