L'Audiència confirma que Hazteoir no ha de ser reconeguda com a entitat d'utilitat pública

El tribunal comparteix que va incomplir el deure de promoure la tolerància amb la seva campanya d'«Els nens tenen penis; les nenes tenen vulva»

La sentència declara «incompatible» aquesta vulneració amb la recepció d'ajuts per la declaració que se li va retirar

zentauroepp37576535 madrid 07 03 2017 sociedad el presidente de hazteoir org  ig180223121205

zentauroepp37576535 madrid 07 03 2017 sociedad el presidente de hazteoir org ig180223121205 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’Audiència Nacional ha rebutjat el recurs d’Hazteoir contra la resolució del Ministeri de l’Interior que va revocar la seva declaració d’utilitat pública, per la seva campanya publicitària HOBus. El tribunal conclou que amb aquesta va incomplir el deure de promoure l’interès general, en un dels seus aspectes, el de la tolerància, previst en la llei que regula el dret d’associació i la declaració d’utilitat pública.

El 2017, Hazteoir va dur a terme una campanya publicitària amb autobús pels carrers de Madrid, el lema del qual era «Els nens tenen penis; les nenes vulva. Que no t’enganyin. Si neixes home, ets home. Si ets dona, ho seguiràs sent».

Arran d’aquesta campanya, el Ministeri de l’Interior el 4 de febrer de 2019 va revocar la declaració d’utilitat pública que aquesta entitat ostentava des del 2013. La resolució d’Interior es basava en dos motius: l’incompliment del termini de 6 mesos de presentació dels comptes anuals del 2017 i en segon lloc –i motiu essencial per al Ministeri– el fet que Hazteoir no contribuïa a promoure l’interès general, tal com s’exigeix a les entitats d’utilitat pública.

El ministeri argumentava que amb els missatges de la campanya es va faltar al respecte a les persones amb una orientació sexual diferent a l’ideari defensat per l’associació.

La Sala Contenciosa de l’Audiència ha estudiat la Llei Orgànica 1/2002 reguladora del dret d’associació i dels requisits per obtenir la declaració d’utilitat pública. La seva conclusió és que «va incomplir el deure de promoure l’interès general» en un dels aspectes recollits a l’article 32.1 de l’esmentada llei, el de la «tolerància», amb el significat de «respecte a les idees, creences o pràctiques dels altres quan són diferents o contràries a les pròpies», segons la Reial Acadèmia Espanyola.

Incompatible amb ajuts

La sentència considera «incompatible» aquestes pràctiques amb l’atorgament d’ajuts i subvencions per part de les diferents Administracions públiques a una associació «que identifica la promoció de l’interès general amb la del seu ideari».

Notícies relacionades

La Sala recorda que la diferència entre una associació ordinària i una de reconeguda a l’empara de la llei reguladora «és precisament, aquest plus de la seva participació en activitats d’interès general» i per això la declaració d’utilitat pública comporta una sèrie de beneficis econòmics.

Els magistrats afegeixen que la recurrent s’ha beneficiat del reconeixement d’utilitat pública, però amb les seves activitats s’allunya de promoure l’interès general al substituir-lo «pel de la promoció del seu interès particular, enervant el foment de la tolerància a l’hora d’afrontar la problemàtica que deriva de la identitat de gènere, és a dir, l’orientació sexual».