EL FUTUR DE L'EDUCACIÓ

Sis experts desgranen els reptes de l'FP en un debat amb EL PERIÓDICO

La xerrada té lloc aquesta tarda al recinte modernista de Sant Pau

Una jove aprenent de formació professional, a la Seat.

Una jove aprenent de formació professional, a la Seat. / EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Passen moltes més coses al marge del coronavirus. Potser no tan mediàtiques, però igual d’importants. Com l’educació, per descomptat. I més concretament, la formació professional. Aquest dimarts EL PERIÓDICO organitza un debat en què s’intentaran abordar els reptes de futur d’aquesta oferta formativa, que a Catalunya té més de 120.000 estudiants. Amb aspiracions tan diferents com la mecànica, la cuina o la jardineria, entre moltes d’altres. I amb l’esperança que l’entrada al mercat laboral sigui el més plàcida possible. 

La xerrada se celebrarà a les sis de la tarda a la Sala Francesc Cambó del recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona, i comptarà amb la presència com a ponents del director general de Formació Professional de la Generalitat, Joan-Lluís Espinós; el director de l’institut Pere Martell, Àngel L. Miguel Rodríguez; el director de l’FP Jesuïtes Clot, Fernando Manzano; la directora de l’Escola Tècnica Professional i dels Estudis Universitaris de Gastronomia, Nan Ferreres, i el director executiu d’estratègia de foment de l’ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos. Tots ells, moderats per un periodista d’aquest diari. 

Ofertes laborals

La formació professional continua arrossegant l’etiqueta de formació de segona malgrat que les persones que tenen el graduat en FP ja tenen més ofertes laborals que les que han acabat la carrera universitària. Els experts provaran d’abordar els reptes dels cursos en vista del mercat laboral canviant, l’afectació de la creixent automatització de determinats processos industrials, la incorporació de la dona, el model més pràctic que proposa l’FP Dual, el paper de les empreses en l’aprenentatge dels estudiants o el vincle que pot desenvolupar l’Administració pública entre la formació i el mercat laboral.

Notícies relacionades

La xerrada acabarà amb una ronda de preguntes en què, sens dubte, sortiran a col·lació alguns dels assumptes que l’FP té pendents a Catalunya, com la reforma que té enfrontat el Departament d’Educació amb els sindicats, que el 13 de febrer es van aixecar de la taula de negociació perquè no estan d’acord amb el model que defensa el Govern de més hores a les empreses i menys hores dedicades a la docència.

Sens dubte el ponent que més llum pot aportar respecte a aquesta reforma és Espinós. El que no està clar és si tots aquests canvis, que el Govern pot impulsar sense el recolzament dels sindicats, estaran llestos abans de les eleccions autonòmiques.