EPIDÈMIA GLOBAL

Moren sis presos enmig de motins en presons d'Itàlia pel coronavirus

Reclusos de desenes de presons protagonitzen violentes protestes en contra de les restriccions imposades pel Govern

modena

modena / PIERO CRUCIATTI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Sis presos de la presó de Mòdena (nord d’Itàlia) han mort enmig d’una revolta sorgida com a protesta per les restriccions imposades pel Govern italià a les presons en el marc del seu pla per contenir el coronavirus. La protesta dels reclusos s’ha repetit en presons de tot el país, on els interns han protagonitzat escenes violentes, segons han confirmat aquest dilluns a Efe fonts governamentals.

El motí a Mòdena va començar contra les restriccions en el règim de visites imposades per l’Executiu de Giuseppe Conte per mirar de contenir la propagació del coronavirus, que ja suma a Itàlia 366 morts i 6.387 contagiats, sobretot al nord del país. En el seu decret, el Govern «recomana limitar els permisos de llibertat vigilada o modificar les disposicions per evitar l’entrada o sortida de les presons». Això inclou les visites de familiars.

Fonts de la fiscalia i del sindicat de Policia penitenciària han confirmat que tres presos han mort a la presó de Mòdena i tres més a les presons on han sigut traslladats després de l’inici de les protestes. L’administració penitenciària italiana havia confirmat prèviament tres presos morts a Mòdena, tot i que havia assenyalat que cap dels morts presentava lesions al cos. Dos dels presos haurien mort per consum de drogues i el tercer, per causes que encara es desconeixen.

La protesta va causar greus danys a l’edifici, i per això aquest dilluns s’han traslladat els reus a altres instal·lacions. La delegació del Govern a Mòdena, a l’Emília-Romanya, reuneix aquest dilluns un comitè que investigarà els fets. La trobada tindrà lloc per videoconferència per evitar contagis.

Incidents a Pavia i Nàpols

Els fets de Mòdena no són un cas aïllat. En les últimes hores els motins s’han succeït a les presons italianes. Un dels incidents més greus va tenir lloc a la presó de Pavia, sufocat diumenge a la nit, on els presos del centre de Torre del Gallo van prendre dos policies com a ostatges i van alliberar diversos reus.

Notícies relacionades

També hi ha hagut protestes a les penitencieries de Nàpols, Salern, Frosinone, Foggia i Bari, al sud, i també a les d’Alessandria i Vercelli, les dues ciutats de les noves zones aïllades per l’Executiu, a la regió del nord del Piemont.

A la presó napolitana de Poggioreale, un miler de presos es van amotinar i van causar destrosses fins a inhabilitar per complet l’ala dreta de l’edifici, animats des de fora pels seus parents, denuncia l’Organització Sindical Autònoma OSAPP en un comunicat. Els desperfectes sumen «centenars de milers d’euros» i la revolta va ser sufocada gràcies a la intervenció de centenars d’agents arribats d’altres llocs, explica el secretari de l’OSAPP, Leo Beneducci.